Szívmelengető

2024.01.01. 15:35

Anyai vallomások: hat vetélés után is tett csodát az elköszönő tatabányai szülészorvos

Pár kedves szó a szülés alatt, a várandóság alatti figyelmesség és a visszaadott remény. Ezekkel emlékeztek a nyugdíjba vonuló Málik főorvosra az anyukák.

Goletz-DeáK Viktória

Ramóna kislánya és kisfia Milla és Zénó

Forrás: Beküldött

Rengetegen írtak kedves szavakat a nyugdíjba vonuló tatabányai szülészorvosról köszöntéséről szóló cikkünkhöz. Több édesanya, nagymama, sőt édesapa is dicsérő és hálás szavakkal méltatta dr. Málik Zoltán munkáját. Többen elküldték saját történetüket is, hogy megosszák mindenkivel, miért is annyira hálásak a főorvosnak. 

Osgyán Erika Szilvia kislánya bő egy hónapja született, de biztos benne, hogy néhány gesztus, néhány mondat örökre megmarad az emlékezetükben. 

– A szülés közben olyan figyelmes volt, hogy még azt is észre vette amikor kiszáradt a szám, és szólt, hogy apa adjon pár korty vizet. Illetve, amikor bejött viccelődött, hogy hallom, itt dupla szülinap készül, mivel a kisfiam születésnapján kezdődött a buli, és aznap meg is született Anna. De azt a dicséretet sem fogom elfelejteni, amit a szülés végén mondott: "Kár, hogy nem vettük videóra, mert jó kis oktatóvideó lehetne, olyan szép, tankönyvi szülés volt, Anya nagyon ügyes volt!" – mondta Erika, aki azért is nagyon hálás, hogy a férje - aki az első kisfiuk születésénél még rosszul lett – most Málik doktornak köszönhetően még a köldökzsinórt is elvágta.

Erika babája, Anna
Forrás: Beküldött

– A doktor úr a kezébe adta az ollót és biztatta, így aztán egy meghatározó élménnyel gazdagodtunk. Ezek "apró gesztusok", de nagyon sokat jelentenek, amikért nagyon hálásak vagyunk, de legfőképp azért a szakmai tudásért, biztatásért, amellyel ott állt mellettünk, aminek köszönhetően épségben, egészségben a világra jöhetett a kislányunk – tette hozzá hálásan Erika. 

Baranya-Hajdú Ramóna egy babát elvesztett, de a főorvos támogatásával már egy kislány és egy kisfiú boldog édesanyja. 

– Már az első várandósságnál is Málik főorvos úr volt a fogadott orvosunk . Sajnos az első kislányunk a 34. hétben halva született, nem derült ki konkrétan, hogy mi lehetett az oka. A halva szülés után a kórházból hazamenetelkor megkérdezte a doktor úr, hogy “Ramóna fogom még mosolyogni látni ?” Hát 6 hónappal később mosolyogva, de rettegéssel telve léptem be a rendelőjébe pozitív teszttel - kezdte történetüket Ramóna, akinek nem volt könnyű a várandósága. 

– Nem volt könnyű, mert mindig adódott valami kis gond, aggódás, ami lelkileg nagyon megviselt. A szülés is kalandosra sikeredett, sürgősségi császár lett. Mikor Málik doktor felemelte a paraván fölött a kislányomat és azt mondta, hogy “Ramóna, most már megnyugszik a lelke?”, csak ömlöttek a könnyeim és hatalmas megkönnyebbülést éreztem. Ezután pár évvel pedig a kisfiammal való várandósságaimat kísérte végig, mely szintén sürgősségi császár lett - árulta el a fiatal édesanya, aki nagyon hálás a főorvosnak, hogy mindkét várandósság alatt nagyon határozottan terelte a jó út felé.

– Mikor nagyon magam alá kerültem és nem tudtam hinni abban, hogy minden rendben lesz mindig mellettem volt és biztatott. Örökké hálásak leszünk neki, hogy a két szivárványgyermekünk velünk lehet – köszönte meg a nyugdíjas főorvosnak a segítséget.

De talán Csilla története a legmeghatóbb. A fiatal nő már több babát is elvesztett, amikor nagyjából a terhessége felénél újra elvetélt. Ekkor találkozott először Málik Zoltán főorvossal. 

– Bence még a pocakomban volt, a doktor úrral közösen küzdöttünk, hogy bent is maradjon még sokáig. A főorvos azt javasolta, hogy énekeljek neki metál zenét, mert a babák felismerik a sokszor hallott ritmusokat. Ugyanis a doktor úr kislánya, Csenge is volt pocakban Edda koncerten és a mai napig szereti ezeket a zenéket, és megismerte őket. Ezzel biztatott, próbálta bennem tartani a lelket. De sajnos Bence is a pocakban lett angyal – mesélte szomorúan Csilla, aki habituális vetélő volt, ami azt jelenti, hogy minden kisbabáját idő előtt, vagyis a 24. hét előtt elveszítette. Összesen hat babát. 

Csenge, Csilla babája
Forrás: Beküldött

Szabó Boglárka, laktációs tanácsadó Csilla történetéhez kapcsolódva elmondta, hogy egy ilyen tragédia rendkívül megterhelő lelkileg mindenki számára, az anya, az apa és az őket kísérő dolgozók számára is. Végig kell kísérni a vetélés folyamatát, ami gyorsabb mint a szülés, de a fájdalom talán sokkal nagyobb. Ez a lélek fájdalma inkább. Ilyenkor sokszor az orvosok és a nővérek is pityeregnek a családdal együtt. Majd napokig emésztik jobb esetben a vetélő családdal együtt, hiszen együtt csinálják végig ezt a folyamatot.

Végül Csilláék története Málik doktornak köszönhetően fordult jóra. 

– A doktor segített az utolsó lombiknál azzal, hogy egy "madzaggal" össze varrta a méhszájat. Ezt hívják cerclage műtétnek, amikor mechanikusan bevarrják a méhszájat, hogy ne indulhasson be a méhszáj tágulása idő előtt. Ennek a műtétnek köszönhetően maradt meg Csenge és lettünk végre egy igazi család a sok tragédia után – mondta boldogan Csilla. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában