Életre segített

2023.12.31. 11:26

Nála született babák és büszke szülők lepték meg a nyugdíjba vonuló tatabányai orvost +fotók

Édesanyák, édesapák, babák és gyerekek búcsúztatták dr. Málik Zoltánt, a Szent Borbála Kórház nyugdíjba vonuló szülész nőgyógyász főorvosát.

Goletz-DeáK Viktória

Sok család gyűlt össze a kórház előtt, hogy búcsút és köszönetet mondjanak

Forrás: beküldött

December 30., szombat volt dr. Málik Zoltán utolsó munkanapja a nyugdíjazása előtt. A Szent Borbála Kórház Szülészet - Nőgyógyászati osztály főorvosának számtalan család köszönheti boldogságát, hiszen megszámlálhatatlan nehéz születésen, problémás babaváráson és reményekkel teli, sokszor esélytelennek tűnő családtervezésen segítette át az édesanyákat és az édesapákat. A főorvos utolsó napján nehéz szívvel lépte át a kórház ajtaját, azonban egy hatalmas meglepetés végül bearanyozta még a búcsút is.

Nyugdíjba vonulása alkalmából szerettem volna a kincsei egy részét láthatóvá tenni. Azt láttatni, hogy kikért dolgozott

– árulta el Szabó Boglárka, a kórház laktációs tanácsadója, egyben a főorvos úr párja, aki örömmel mesélt a Kemma.hu-nak a búcsúzó orvos utolsó napjáról.

– Megkértem az édesanyákat, hogy küldjenek képeket gyermekeikről. Mindenki azonnal visszajelzett és rengeteg aranyosabbnál aranyosabb fotót küldtek kicsikről és nagyokról. Számomra is meglepetés volt, hogy mennyi babafotó érkezett. Szebbnél szebbek, és mellé kedves szavak, megható történetek – mesélte Boglárka, aki a fotókból montázst készített. A 295 darab kép hat hatalmas tablóra fért rá. 

– A közös átadást több édesanya kezdeményezte, és ez volt az igazi öröm számomra. Látni azt, hogy nagyon-nagyon sokan a részesei szerettek volna lenni ennek a pillanatnak – fogalmazott.

Az átadás szervezése persze titokban zajlott. Málik doktort kislányunk segítségével a kórház főbejáratához csaltuk, ahol már anyukák, apukák, picik, kicsik és nagyok gyülekeztek. A helyszínre érkező doktor rögtön átlátta, hogy itt valami készül

– mosolygott Bogi, aki elárulta, hogy a főorvos „bepárásodott” szemüveggel mondott köszönetet a jelenlévőknek és mindenkinek, aki megosztotta és segített láthatóvá tenni a sok ragyogó arcocskát.

Kedves szavakban és ölelésben sem volt hiány, amit örömmel fogadott a távozó főorvos. És eleven gyermekzsivajban sem, ami szintén munkájának, erőfeszítéseinek eredményét bizonyította, hiszen hoztak a kórház elé PICiket, akik korábban érkeztek, és nagyokat, akikre sokat vártak a szüleik. Ők ugyanis mind a főorvosnak köszönhetik, hogy boldogságot hozhattak családjaikba. 

Bogi azt is elárulta, hogy dr. Málik Zoltán később el is olvasta a számára küldött rengeteg kedves történet, jókívánságot.

Még én sem gondoltam, hogy láthatom ennyire meghatódni, mert bizony előkerült a zsebkendő, a szív pedig telítődött szeretettel. Hálás köszönet a sok - sok kedves családnak

– tette hozzá Bogi, aki megnyugtatta azokat az anyukákat is, akik valamiért lemaradtak a tablóról, mert a később érkező fotókat is összegyűjtik.

A megható búcsúztatón a rögtönzött beszéd sem maradhatott el, amiben Málik főorvos úr arról beszélt, hogy ha lehet, ne maradjon le senki gyermeke szeretettel teli neveléséről, mert ezek a pici kezek hamar megnőnek, és az ölelések helyett később már csak integetésekre futja.

Köszönöm mindenkinek ezt a mai napot. Hálás vagyok, hogy gondoltak rám, és nagyon galád volt, hogy így megríkattak, de még találkozhatunk!

– fenyegetőzött humorához híven a nyugdíjas főorvos.

Nyomot hagyott vármegyénkben

Dr. Málik Zoltán 35 évig dolgozott szülész-nőgyógyászként. 16 évig a Szent Borbála Kórház Szülészet-Nőgyógyászati osztályán, ebből 2 évet pedig osztályvezető pozícióban. A főorvos munkája során rengeteg újítást vezetett be, ami szebbé, és családbarátabbá tette a tatabányai kórházat. 

– Élete a hivatása, és az ő közreműködésével született gyermekek a kincsei. Nem megfogható kincsek, de aki ebben a gyönyörű, mélységekkel és magasságokkal teli szakmában dolgozik, az tudja, hogy egy baba micsoda kincs. Kislányunk születése rendkívül sok mindent tanított nekünk, többek között azt, hogy a újszülöttnek az anyja mellett van a helye. Részben ennek hatására valósulhatott meg a kórházban, először az általa kísért szüléseknél, a késői köldök ellátás. Ez azt jelenti, hogy a kisbabát és az anyát összekötő zsinórt addig nem vágják el, míg abban vér pulzál. Ezzel azt segítjük elő, hogy a baba sokkal lassabban, nyugodtabban, az édesanyjától kapott oxigén segítségével kezdhessen el alkalmazkodni a kinti világhoz, de ez a vér segít abban is, hogy a gyermek később se legyen vérszegény – magyarázta Szabó Boglárka, aki hozzátette: a főorvos valósította meg az intézményben az első aranyórát is.

– Ez a két óra, amit az újszülött az édesanyja mellkasán tölt bőr-bőr kontaktusban, a legfontosabb időszak. Így a baba az édesanyja minden szívdobbanását, az illatát és az édesapja hangját is megfigyelheti élete első óráiban. Ezek az újítások mind dr. Málik Zoltán kezdeményezésére indultak el a Szent Borbála kórházban, és fejlődtek tovább a családbarát szülészetek elvei szerint – sorolta Szabó Boglárka, aki azt is elmondta, hogy bizony sok olyan édesanya könnyes szemét látták, akik elmondták, milyen kár, hogy első gyermekükkel ezt nem élhették át.

A motivációt ezek a könnycseppek adták, és mára már természetes, hogy a tatabányai kórházban született picik édesanyjuk mellkasán pihenhetnek életük első óráiban

– mondta a kórház laktációs tanácsadója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában