Istentisztelet

2024.01.23. 12:41

Elkezdődött az Ökumenikus Imahét Esztergomban

Január 22-én, hétfőn az esztergomi református templomban megtartott Istentisztelettel kezdődött el Esztergomban az Ökumenikus Imahét, amelyen közösen szolgáltak a római katolikus, a református, az evangélikus és a görögkatolikus egyházak papjai, lelkészei és diakónusai.

Kemma.hu

Dr. Török Csaba hirdetett igét a református templomban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A nyitóalkalmon Ágoston Csaba református lelkész üdvözölte a híveket. A kezdőének után elmondta, hogy az idei év témája: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat.”

Elhangzott az is, hogy az idei imaheti anyagot a Burkina Fasó-i keresztény testvérek dolgozták ki, ahol jelenleg súlyos biztonsági válság van, ami minden vallási közösségre kihat. Ágoston Csaba részletezte, hogy egy 2016-ban kívülről szervezett dzsihadista támadás nyomán a biztonsági helyzet és annak következtében a társadalmi összetartás drámai hanyatlásnak indult.

A terrorizmus, a bűnözés és az emberkereskedelem gyakori jelenséggé vált az afrikai államban, több ezren meghaltak, mintegy 2 millió a belső menekültek száma. A fegyveres támadásoknak kifejezetten célpontjai a keresztény egyházak. Több papot, lelkészt, illetve hittanítókat is istentisztelet közben gyilkoltak meg, sokukat pedig elrabolták. Az ország 22 százaléka a dzsihadisták irányítása alatt áll, ott a keresztények már nem gyakorolhatják nyíltan hitüket, ahol pedig még vannak szentmisék, ott rendőri védelmet biztosítanak számukra.

Ágoston Csaba megjegyezte: el kell ismerni, hogy az állam és a vallási közösségek erőfeszítései ellenére a szélsőséges csoportok térnyerésével Burkina Faso egyre instabilabbá válik, de a keresztények, muszlimok és más vallási csoportok között szolidaritás figyelhető meg. Az ismertető szerint az idei imahét programjának közös kidolgozása azt a feladatot adja az afrikai államban található egyházaknak, hogy kölcsönös szeretetben, együttműködve és imádkozva járják végig hazájuk e nehéz korszakának vándorútját.

Az Istentisztelet során dr. Török Csaba, a bazilika plébániai kormányzója hirdetett igét. Kijelentette: ha az emberiség vallásainak a történetét nézzük, nem látjuk azt a szükségszerűséget, hogy az Isten szeretetéből következne az ember szeretete, vagy éppen fordítva, az ember szeretetéből származna Isten szeretete. Véleménye szerint aki úgy gondolja, hogy az ő hite vagy vallása nemesebbé, értékesebbé teszi őt, annak a szívében semmilyen kapcsolat nincs az Isten és az emberszeretet között.

„Nem lehet az Isten útján járni az ember szeretete nélkül, mert az Isten útja az ember és hogy ha az ember bűnös, összetört, gyenge és elesett, akkor az Isten az irgalom mindenhatóságával érkezik meg hozzá. Aki tehát erre az útra rálép, nincsen más alternatívája, minthogy amennyire csak képes, elkezdi szeretni a másik embert az emberi töredékességének és korlátainak keretei között. És ez lesz az ő tökéletessége” – mondta dr. Török Csaba.

A nyitóalkalmon Ágoston Csaba köszönetet mondott dr. Török Csabának, valamint a diakónus-, lelkész- és paptestvéreknek a közös szolgálatért. Az Istentiszteleten jelen volt többek között Erős Gábor országgyűlési képviselő, illetve Bánhidy András önkormányzati képviselő is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában