Gyász

2024.01.09. 15:53

Elhunyt a magyar építészlegenda - Esztergomban is otthagyta a kézjegyét

Életének 89. évében január 7-én elhunyt Finta József, Kossuth- és kétszeres Ybl Miklós-díjas építész, a nemzet művésze. Soha nem a pillanatnak tervezett. Nevéhez fűződik az esztergomi Aquasziget élményfürdő sajátságosan futurisztikus hangulatú épülete is.

Pöltl Zoltán

A Finta és Társai Építész Stúdió Kft. honlapján a magukat Finta József tanítványaiként aposztrofáló munkatársak, barátok, életútról, életműről is szóló szöveggel búcsúznak. 

Egy helyen ezt írják a számos díj és rang tulajdonosa Finta Józsefről: „Az építész szakmát egy legendás modernista generációtól tanulta, majd alkotásai révén vált ő is annak teljes jogú tagjává. A „teremtés” generációja ez, melyet a jelen „megtartás” generációjától markánsan megkülönböztet hite, hogy alkotásaik legalább egyenértékűek az elődökével, és meggyőződése, hogy az organikus fejlődés részeként az elavul, meghaladott átadja helyét az újnak, korszerűnek.” 

A Finta József által tervezett, 2005-ben átadott esztergomi élményfürdő
Fotó: P. Z. / Forrás:  24 Óra

A személyes hangvételű írásban hozzáteszik: „József soha nem a pillanatnak tervezett, alkotásai időn kívüliek, egész életében a hosszú távon érvényesnek tartott értékeket kutatta. Az építészetet komoly játéknak tartotta, melyet gyermeki lélekkel lehet csak művelni. A legutóbbi időkig töretlenül lelkesedett minden új dologért, miközben folyamatosan a maradandót és az időtlen próbálta megtalálni bennük.” 

Esztergomban különösen jól cseng Finta József neve, hiszen a 2005 novemberében átadott általa tervezett Aquasziget élményfürdő sajátosan futurisztikus hangulatú épülete gyorsan elfogadottá és népszerűvé vált a város lakói és az ide érkező turisták számára. A megnyitó ünnepségen Orbán Viktor többek között így fogalmazott: 

Fontos pillanat ez a város számára, talán az itt lakók még nem is érzik, hogy menynyire. Ez a létesítmény gondoskodhat arról, hogy Esztergomot ne csak a múltja, hanem a jelene és a jövője miatt is szívesen látogassák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában