Bányászkör

2024.01.27. 19:36

Eddig tizennyolcan vehették át az egyedi tűzzománc alkotást

Már tizennyolcan teljesítették a Szent Borbála-kör nevű túraútvonalat, melyet végigjárva személyesen is megtapasztalhatjuk a bányászok mindennapos erőfeszítéseit és fejet hajthatunk lenyűgöző teljesítményük előtt. A Bányászkör népszerűsége töretlen, immár blogbejegyzések is hirdetik a térség dicső múltját.

Walczer Patrik

Egyedi kerámiát kap, aki teljesíti a Bányászkört

Fotó: W.P.

2020 szeptemberében indult el Hartyán Csaba ötlete alapján és több hónapnyi szervező munkájának köszönhetően a Bányászkör Instant Túramozgalom, mely azóta fogalommá vált a természetjárók körében. A térségben élők mellett az ország távolabbi szegleteiben, valamint Szlovákiában élő kalandorok, sportolók is előszeretettel járják be a különböző útvonalakat.

A mozgalom a dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) égisze alatt működik és nevéből adódóan arra hivatott, hogy az érdeklődők bakancsaik koptatása közben megismerjék a Dorogi-szénmedence bányászatának történelmét és felkereshessék a nehézipari ágazathoz köthető tárgyi emlékeket és a térség természeti értékeit. Ellenben nem a felkapott turistautakon, hanem zömmel kisebb erdei ösvényeken haladnak a nyomvonalak, ezáltal meghagyják a felfedezés élményét is a túrázóknak.

Hartyán Csabától megtudtuk, hogy az elmúlt egy év egyik legnagyobb újítása volt a Szent Borbála-kör, mely több szempontból is különleges. Egyrészt szigorú szintidővel rendelkezik, melynek értelmében 21 óra áll a túrázók, illetve 12 óra a futók rendelkezésére, vagyis ennyi idő alatt kell teljesíteni a 87 kilométeres távot, mely egyébként a Dorogi-szénmedence szinte összes települését érinti. Másrészt, akik sikerrel veszik az akadályokat, azok Végh Éva dorogi képzőművész limitált kiadású, sorszámozott, Szent Borbálát ábrázoló tűzzománc képével gazdagodhatnak.

– Nagyon örülünk, hogy a Bányászkör népszerűsége töretlen. A harmadik évben is szokásos, mintegy ezer teljesített túra került fel az adatbázisba. Sok visszatérővel, de új túrázókkal is szoktunk találkozni. Emellett az idei év újdonsága, hogy elindult bányászattörténeti blogsorozatunk, mely a banyaszkor.blog.hu oldalon érhető el – tette hozzá a mozgalom atyja.

Utóbbiak kapcsán megtudtuk, hogy az első néhány földtani témával, forrásokkal és bányaveszélyekkel foglalkozó alapozó fejezet után Hartyán Csaba ABC-sorrendben kezdte feldolgozni a Dorogi-szénmedence településeinek bányászatát. Sokan nem tudják, de például a blogsorozat azt is bemutatja, hogy Bajnán is volt bányászati tevékenység.

– Ugyan a Bányászkör honlapján is szerepelnek ismertető szövegek, de a térség bányászatához köthető alapművek, dokumentumok tanulmányozása révén olyan gazdag és sokrétű információra tettem szert, melyeket nem lehet ebben a klasszikus formában közzétenni. Úgy gondoltam, hogy a mai kornak megfelelően egy kicsit átfogalmazva, a nagyobb szakmai részeket könnyebben értelmezhetőbbé téve érdemes lenne blog formájában publikálni mindazt, amit tudhatunk a Dorogi-szénmedencéről. Természetesen az egyes fejezeteket a saját tapasztalatokkal is próbáltam még érdekesebbé tenni, hiszen az volt a célom, hogy az írások alapján bárki elképzelhesse és akár fel is keresse az egykori bányahelyszíneket – árulta el.

Hartyán Csaba megjegyezte: nemrégiben jelent meg a 41. rész és összesen már 18 ezer oldalmegtekintésnél jár a sorozat. Az írások többek között annak is köszönhetik népszerűségüket, hogy az Index.hu is megosztja azokat, így szélesebb körben is ismertebbé válhat a térség gazdag bányászati múltja. 

– Nagyon érdekes visszajelzéseket kapok. Egyszer Franciaországból érkezett egy e-mail, miszerint egy ott élő személy elolvasta az egyik, Annavölgyről szóló bejegyzést, melyben név szerint említek egy Aloys Fischer nevű térképészt. A hölgy rendelkezésemre bocsájtotta a családfa kutatását, melyből kiderül, hogy az említett szakember az ő ükapja volt és nem egy egyszerű térképész, hanem itt dolgozó bányász volt. Ezáltal egy ilyen kis helytörténeti információ is a helyére került a gyűjteményben – magyarázta.

Ugyanakkor a tavalyi év nem merül ki csupán a blogbejegyzésekben, tavasszal és ősszel is vezetett túrákat Hartyán Csaba az útvonalakon. Sőt, a Bányászkör képviselőjeként több helyszínen tarthatott előadást, például a IV. Bányászati és Kohászati Kiállítóhelyek Konferenciáján, de járt az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tatabányai Helyi Szervezeténél is.

Hartyán Csaba a jövőbeli tervekkel kapcsolatban megjegyezte: újabb útvonalakat már nem terveznek, de fejleszteni szeretnék a mozgalom mögött lévő informatikai rendszert is. A túraútvonalak kiindulópontjai jelenleg igen kötöttek, de többek részéről felmerült igényként, hogy szabadon lehessen akár összekötni egy-két kis túrakört. A cél az lenne, hogy ne kelljen az egyik táv teljesítése után mindenképpen elmenni a másik kör kiindulópontjára, hanem tetszőleges helyszínen bele lehessen vágni az újabb kis kör teljesítésébe. Amennyiben pályázati forráshoz jutnak, úgy szeretnék megvalósítani az ezzel kapcsolatos fejlesztést.

Útvonalak
Bár a kezdetekkor voltak kétkedők, de mára bebizonyosodott, hogy a Bányászkör szervezői az útvonalakat is folyamatosan karban tartják, gondos gazdái a területnek. A túlburjánzott növényzet és az emlékművek gondozásán túl a jelzéseket is folyamatosan ellenőrzik, ha kell, akkor pótolják is őket, a fák törzsének változását is figyelik, így a kis táblákat tartó bilincseken is lazítanak. Volt példa arra is, hogy az Országos Kéktúra egy pár száz méteres szakaszán végignyesték az útvonalra belógó cserjéket, de az egykori siklóalagút kitisztításában és látogathatóságában is fontos szerepet játszottak, melyre az önkormányzat támogatásával nyílt lehetőségük. Hartyán Csaba megjegyezte: folyamatosan kap értesítéseket, hogy egyes kirándulók bányászati tevékenységhez köthető nyomokat találtak, melyeket aztán helytörténész barátaival ellenőriznek. A túrák keretében szoktak vinni csoportokat a Csolnoki Bányász Múzeumba is. Érdekesség, hogy van egy vállalkozó, aki csapatépítő tréningeket is szervez a Bányászkör útvonalaira

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában