Fejlesztés

2024.01.25. 14:01

Átadták a császári Nyitnikék bölcsődét: 35 helyiség várja majd az aprótalpúakat

Jelentős mérföldkőhöz értek Császáron. A település életében az utóbbi évek egyik legnagyobb értékű beruházásának projektzáró rendezvényét tartották csütörtök délelőtt.

Kemma.hu

Csaknem 400 millió forintból épült meg a bölcsőde

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A 2019-es év végén a helyi önkormányzat 298,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán új bölcsődei ellátást biztosító épület építésére. Eredményes közbeszerzési eljárást követően 2020. június 12-én kivitelezési szerződést kötöttek a Buda Híd Kft.-vel. A kivitelezési munkák 2021 év végére elérték a hetvenöt százalékos készültségi fokot. A kivitelező azonban 2022 augusztusában akadályközlő levelet küldött az önkormányzat számára, amelyben jelezte, hogy likviditási probléma miatt nem tudja tovább folytatni a kivitelezést. Ezt követően többlettámogatási kérelmet nyújtottak be. Az új közbeszerzési eljárás nyertese a Valid Gate Kft. lett. A TOP pályázat keretében nyert mindösszesen 335,6 millió forinthoz a település önkormányzatának még harmincmillió forint saját erőt is hozzá kellett tennie. Jelenleg az engedélyek beszerzése zajlik.

– Huszonnyolc férőhelyes, nyolc főt foglalkoztató intézményt adtunk át a mai napon. A bölcsőde épülete minden igényt kielégít. Az épületben harmincöt helyiség található háromszázhatvan négyzetméter területen, amelyhez egy száznegyven négyzetméteres terasz társul. A két csoportszobához kapcsolódnak mindazok a helyiségek, amelyek a gyermekek kiszolgálását, illetve az itt dolgozók munkáját segítik. Konyhai részek, vizesblokkok, irodák, öltözők, mosókonyha, raktárak és játéktárolók – emelte ki Beke Gyöngyi, a település polgármestere, aki hozzátette:

– Hőszivattyús fűtés, napaelemek gondoskodnak a takarékos működésről. Padlófűtés teszi lehetővé, hogy az apróságok a földön játszva se fázzanak. Az udvaron korszerű játszókertet alakítottunk ki: kerti tárolóépületeket, ütéscsillapító burkolatokat, játékokat, eszközöket és árnyékolástechnikai eszközöket helyeztünk el.

– Rendkívül boldogok és büszkék vagyunk, hiszen csaknem ötmilliárd forint fordítódott az elmúlt időszakban bölcsőde építésére, férőhely bővítésére, fejlesztésre, felújításra. De épültek óvodák, vagy éppen újultak meg szintén TOP-os forrásokból, úgyhogy egy komplex településfejlesztési program valósult meg, kiegészítve a kormány családpolitikai döntéseit – hangsúlyozta Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő.

Fontosak a bölcsődék
– Úgy gondolom, hogy a bölcsőde egy új alapkő. Régen a kisebb falvakban óvodával kezdtek, most viszont szükség van a bölcsődékre, hiszen megváltozott a világ, egyre több édesanya szeretne dolgozni, és egyre több család szeretné azt, hogy megfelelő környezetben cseperedjenek az apró gyermekeik. Ehhez tudott hozzájárulni ez a császári bölcsőde is, amely egy meglehetősen komoly projekt volt – emelte ki Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat elnöke. Beke Gyöngyi polgármester köszöntő beszédét az alábbi mondattal zárta: “Nincs az életben nagyobb felelősség és nagyobb megtiszteltetés, minthogy felneveljük a következő nemzedéket!“ A szalagátvágás után a vendégek közösen megtekintették az új intézményt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában