Kemma.hu podcast

2024.01.07. 14:14

Amikor a szénért, a békéért, és a boltokban a hiánnyal is harcoltak a tatabányaiak a (PODCAST)

A második világháború utáni újrakezdésről beszélt Dallos István helytörténész, fotóművész a Képes történelem huszonnyolcadik részében. Hiány volt a boltokban, s visszaesett a termelés is, hiszen munkaerőre is szükség volt. Képes történelem című podcast sorozatunk 28. részében ezt a korszakot idézzük fel.

Kemma.hu

Több képet is hozott Dallos István második világháború utáni újrakezdés időszakából. Az első a XI. aknai munkásokról készült 1946-ban. A második fotón a XIV. akna brigádja látszik. A szénlepárló 1945 utáni újraindítása látszik a következő képen, majd a gyár munkatársai. 

Az Ótelepi gépüzem 2-es pályájának szögállásáról készült fotón jól látszik a felirat:

Harcolunk a békéért! 

A verseny már ekkor beindult: a versenytábla 1947-ből láttaja, hogy hány százalékos volt a vállalása és a tényleges teljesítése az akkori dolgozóknak. A következő kép is ezt mutatja, és egy grafikont szemlélnek a bányafalézban a következő képen. 

Még egy cukrászbemutatón is egy olyan alkotás szerepelt, ahol a Harc a szénért szlogen állt a középpontban. A kompozíció 1949-ben készült. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában