Értékek

2024.01.06. 14:04

400 évig készültek a bélyeges téglák Bajon, be is kerültek a vármegyei értéktárba

Az ország számos pontján folyt téglaégetés, de az egyik legjelentősebb gyár Bajon volt. Több, mint 30 ezer különböző bélyeges téglát készítettek.

Kemma.hu

Vármegyei értékeket bemutató sorozatunkban most a baji bélyeges téglákat mutatjuk be. Mint ismert, Európában egyedülálló formagazdagságban készítettek bélyeges téglákat Bajon. Egyes becslések szerint a számuk meghaladhatja a 30 ezer darabot, az alkotások bekerültek a vármegyei értéktárba is. A kezdetekben boksás rendszerben, kis tételekben készítették a téglákat, döntő mértékben az uradalmak, illetve az egyházak számára. Az 1800-as évek második felétől kezdődően a gyárak vették át a kisebb téglaégetők helyét. A megye legnagyobb téglagyára a Baji úton, a vasútvonal közvetlen közelében épült, az Esterházy család beruházása által. Történetét dr. Körmendi Géza dolgozta fel. A gyár termékei a vasúti szállításnak köszönhetően az ország számtalan településére eljutottak. Bajon előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés mellett látogatható egy-, az egykori Magyar Királyság téglakészítés történetét bemutató kiállítás.

Európában egyedülálló formagazdagságban készítettek itt az elmúlt 400 évben bélyeges téglákat. Egyes becslések szerint a számuk meghaladhatja a 30 ezer féle darabot. A gyűjtemény és a kiállítás helyszínén jegyezték be a „Monarchia” Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesülete közhasznú szervezetet 2007-ben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában