Évforduló

2023.12.13. 17:26

Világhírű matematikus névadójukra emlékeztek a Pólya György Általános Iskolában +fotók

Harmadik alkalommal emlékeztek a tatabányai általános iskolában Pólya György matematikusra, akinek 2021 óta viseli nevét a sárberki intézmény.

Kemma.hu

A napot matematikai csapatverseny zárta az iskolában

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az egykori Sárberki Általános Iskola életének jeles napjai közé sorolható a 2021-es tanévnyitó ünnepély, amikor Krutilla Katalin igazgató bejelentette, hogy az intézmény onnantól a jeles matematikus és pedagógus, Pólya György nevét viselheti.

– Amikor eldöntöttem, hogy keresek olyan iskolát, amelyik szívesen felveszi Pólya György nevét, akkor két kívánságom volt. Az egyik az, hogy annak az iskolának a nevében ne legyen személynév, mert egy személynevet egy másikra cserélni belső békétlenséget hoz. A másik kérésem az volt, hogy az iskola ne csak felvegye Pólya György nevét, hanem ismerje meg az embert, a tudóst és a tanárt. A pedagógusok, akik megismerik a munkásságát, azt alkalmazzák, amivel ők azonosulni tudnak – emelte ki Kmetykó András békéscsabai matematikatanár, aki 2020 novemberében hívta fel telefonon az intézmény vezetőjét, és figyelmébe ajánlotta a világhírű matematikus nevét.

Világhírű tudós, a heurisztika kidolgozója

Pólya György 1887. december 13-án született Budapesten. Világszerte ismerték nevét és a matematikatanítás művészeként, továbbá tantárgypedagógiai kutatások úttörőjeként tartják számon. Érdekesség, hogy először jogot, majd irodalmat és filozófiát, végül Alexander Bernát professzor tanácsára matematikát és fizikát tanult. Megfogadta tanácsát, ezért a budapesti egyetemen továbbtanult, fizikában Eötvös Loránd, matematikában Fejér Lipót előadásait hallgatta.
Az egyetemen találkozott Szegő Gáborral, akivel később számos közös tanulmánya volt. A húszas éveiben Svájcba, aztán pedig Németországba költözött. Végül Stanfordban kötött ki, amelynek világhírű egyetemén 1953-ig, nyugdíjba vonulásáig professzorként dolgozott. 97 évesen, 1985-ben hunyt el.

Az intézményben Pólya György születésének évfordulójára emlékeztek szerdán, amelyen Kmetykó Andráson kívül dr. Csíkos Csaba és dr. Munkácsy Katalin docensek, valamint a debreceni egyetem doktoranduszai is részt vettek.

Az aulában a diákok is megemlékeztek a névadóról. Az ünnepi eseményt követően bemutató órát tartott Vecseiné dr. Munkácsy Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense. Olyan témákról esett szó a rendhagyó tanórán, amelyek a matematika minden területén használhatók, de nem tartoznak konkrétan egyik területhez sem, és nem segítik direkt módon egyetlenegy tankönyvi témának a tanulását sem. Először egy labirintus elnevezésű feladványt oldottak meg a tanulók, de megismerkedhettek az egyiptomi matematikával is. Az ókori egyiptomiak tízes számrendszerben, de helyiérték nélkül számoltak.

Az országban egyedüliként a tatabányai általános iskola őrzi a Pólya-hagyatékot, valamint továbbra is igyekeznek minél nagyobb figyelmet fordítani a matematika oktatására az intézményben. 

– Pólya György egy rendkívüli pedagógus volt, olyan, aki példaképe lehet mindazoknak, akik őt megismerik. Ha alkalmazzák, amit ő vallott a matematika oktátásról, akkor két dolog biztos. Az egyik, hogy a tanulók közelebb kerülnek a matematikához, a másik pedig, hogy a tanár–diák viszony sokkal jobb lesz – hangsúlyozta lapunknak Kmetykó András.

A nap matematikai csapatversennyel zárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában