Harang

2023.12.06. 13:55

Megszólalt az esztergomi bazilika új harangja: videón a történelmi pillanat

Még a toronyba való beemelés előtt megkongatták az esztergomi bazilika új harangját, melyet a hét elején történt beemeléskor Török Csaba a főszékesegyház plébánia kormányzója és Hernádi Ádám polgármester szólaltatott meg egy erre hivatott kalapáccsal.

Pöltl Zoltán

A Szent Istvánról elnevezett, közadakozásból létrehozott harangnak szép érces hangja van, amint ez a polgármester közösségi oldalára december 6-án feltett videóból mi is hallhatjuk. 

Hernádi Ádám meg is jegyezte ezt, mire Török Csaba azt válaszolta, hogy azért van szép hangja, mert „az innsbruckiak jót öntöttek.” Az esztergomi bazilika felújításának legújabb látványos fázisa volt, amikor múlt vasárnap Erdő Péter felszentelte, illetve megáldotta a déli toronyba szánt harangokat, melyeket aztán hétfőn és kedden be is emeltek egy erre alkalmas speciális daruval a közel hatvan méter magasságban lévő eredeti helyére. 

Mint a korábbi tájékoztatásokról kiderült, most karácsonykor már ezekkel a harangokkal fognak kongatni az ünnepi szent misék idején, illetve, egy harangjátékra is lesz a későbbiekben lehetőség, de a harangok korábbi szolgálata, a pontos időjelzés is megmarad.

A harangkongatásról készült videó ide kattintva nézhető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában