A víz az úr

2023.12.24. 08:01

Le kell zárni a part egy részét Esztergomban a dunai árhullám miatt

Hernádi Ádám szerint ez is bizonyítja, hogy mielőbb meg kell kezdeni az esztergomi árvízvédelmi gát megépítését. A gát építése 2024 januárjában várható.

Pöltl Zoltán

Az esztergomi Palkovics padnál, a párkányon ülve szinte a vízbe is lógathattuk a lábunkat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Egy kisebb árhullám közelít a Dunán városunk felé. Erről tartottunk ma este megbeszélést az érintett szakemberekkel a Városházán

– ezekkel a szavakkal kezdte Hernádi Ádám polgármester december 23-án, szombaton este kiposztolt üzenetét, melyet azzal folytatott, hogy a dunai árhullám csúcsa a karácsony utáni napokban várható. Esztergom első embere Facebook-üzenetét így folytatta:

A tetőzés december 27-re várható, II. fokot megközelítő vízmagassággal, ami azt jelenti, hogy a Pírmás-szigeten védekezési munkálatokat kell végezni és a Nagy Duna sétány valószínűleg lezárásra fog kerülni.

A polgármester végül azzal zárta sorait, hogy ez a mostani, közelgő árvízi helyzet is megmutatja, hogy szükséges az esztergomi árvízvédelmi gát megépítésének mielőbbi megkezdése. Hernádi Ádám hozzátette: a gát építése 2024 januárjában várható.

A közelgő dunai árhullám kapcsán az MTI-től december 23-án megjelent hír szerint „az előrejelzések szerint a Duna vízszintje december 25-én, hétfőn érheti el azt a magasságot, amely szükségessé teszi a budapesti alsó rakpartok lezárását.” Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján ugyancsak december 23-án jelent meg egy hír, melyben többek között leírják, hogy „a csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok indultak vagy indulnak meg.”

Ezt a következőkkel magyarázzák: „A hétvégén is folytatódik a változékony, gyakran csapadékos és szeles időjárás, több hullámban számíthatunk további 10-20 mm, néhány osztrák vízgyűjtőn 25-30 mm közötti, vegyes halmazállapotú csapadékra. Holnaptól felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, a fagypont (0 fok) magassága vasárnaptól szerdáig jelentősen, 3000 m körüli magasságba emelkedhet, ami a hóban tárolt vízkészlet további gyors olvadását, lefolyását valószínűsíti.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában