Szerencse

2023.12.19. 17:25

Hajszálon múlt a tragédia Vértesszőlősön: nem adta meg a busznak az elsőbbséget az autós +videó

Csak a szerencsén múlt, hogy nem lett frontális karambol a figyelmetlenségből Vértesszőlősön.

Goletz-DeáK Viktória

Vértesszőlősön majdnem tragédia lett a nagy reggeli sietségből. Az egyik tatabányai Facebook csoportban osztották meg azt a videót, amin az látszik, hogy a megállóból kihajtó busznak nem adta meg az elsőbbséget egy autós. A busz szabályosan indexelt, majd elindult a megállóból. Azonban a mögötte haladó személyautó sofőrje nagyon sietett, vagy nem vette észre az indexelő járművet, ugyanis tovább haladt lassítás nélkül. Végül az utolsó pillanatban rántotta félre a kormányt és kerülte ki a szabályosan közlekedő buszt. Manővere azonban kicsit sem volt veszélytelen. Hiszen a hirtelen irányváltással a szomszédos sávba is áttért. 

Zsolt pont a szabálytalankodó autós melletti sávban hajtott autójával. Szerinte csak a szerencsén múlt, hogy elkerülték a frontális karambolt. Az autója fedélzeti kamerája rögzítette az esetet. A Kemma.hu-nak is elküldte Zsolt a felvételt. Mint mondta: azért osztotta meg a csoportban a videót, hogy mindenki figyeljen oda egymásra és legyünk türelmesek, óvatosak ebben a mai rohanó világban. Főleg most az ünnepek előtt. 

– Annyira gyorsan történt, hogy időm sem lett volna elrántani a kormányt. Szerencsére még pont volt annyi helye, hogy elfért. De ezt ő előre nem tudhatta. Szerintem csak ösztönösen reagált, amikor észre vette a helyzetet. Legközelebb nem biztos, hogy ekkora szerencséje lesz – figyelmeztetett Zsolt. Hozzátette: nem hibáztat senkit. Örül neki, hogy nem történt személyi sérüléses baleset. 

A Volanbusz.hu weboldalon az ilyen esetekre külön felhívják az autósok figyelmét. Mint írják: „Külön felhívjuk figyelmüket a KRESZ-ben szereplő azon kötelezettségükre, hogy lakott területen belül – amennyibe ez hirtelen fékezés nélkül megtehető – az autóbusz-megállóból elinduló, az elindulást irányjelzővel jelző, menetrend szerinti autóbuszt ki kell engedni. A KRESZ szerint az autóbusznak ebben az esetben ugyan nincs direkt „elsőbbsége”, ugyanakkor a többi közlekedőnek lakott területen belül (ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető) kötelessége az autóbusz forgalomba történő becsatlakozásának elősegítése.” 

A vezess.hu szerint ezt egy mondatban úgy lehetne összefoglalni, hogy az autóbusz elindulását segíteni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában