Kavalkád karácsonyig

2023.12.09. 12:40

Fotókon a tardosi ünnepvárás: zenével startoltak el az adventi programok

Advent első hétvégéjén filmvetítés és kamarazene is volt a Gerecse völgyében. December 1-én, pénteken pedig elindult a tíz alkalomból álló Moziklub Tardoson.

Goletz-DeáK Viktória

A Nemzeti Filmintézet és Tardos Község Önkormányzata együttműködésének köszönhetően három évtized után ismét mozizhatnak a helyiek. A megállapodás szerint 5 – 5 régi, illetve kortárs magyar film bemutatására kaptak lehetőséget a közösségi házban. A „Nyugati nyaralás” című, 2022-ben készült vígjátékkal indult a sorozat, ami arról szólt, hogy az olasz-francia kirándulásból útlevél problémák miatt balatoni üdülés lett. Már az első vetítésre sokan voltak kíváncsiak.

A film után a jelenlévők az aktuális filmről beszélgettek. Kiderült, hogy a nézők között is volt, aki anno hasonlóképpen járt. De volt anekdota úttörő- és építőtáborokról, valamint valós nyugati nyaralásokról is. Csabán Tibor, a helyi „mozigépész” elmondta, hogy a program ingyenes, és legközelebb december 15-én A tanú című korszakos klasszikus cenzúrázatlan verzióját láthatják majd az érdeklődők.

Közben az adventi programsorozat is elkezdődött a településen: a tardosi plébánia közössége 2005 óta rendszeresen szervez a templomba, az adventi vasárnapokra programokat. Recsákné Hermann Andrea, az egyházközség világi elnökasszonya egy imádsággal nyitotta meg ennek a hagyományos programsorozatnak az idei első részét.

A Soltész István Kamarazenekar visszatérő vendége a településnek. Nemcsak a templomi koncerteken hallhatták, láthatták őket az érdeklődők, hanem a Malomvölgyi-tó partján is rendszeresen népszerűsítették a komolyzenét. Adventkor a templom falai között hallgathatta a közönség a koncertjüket. A nagy sikerű hangverseny után Szabó Zoltán atya köszönte meg és invitálta a jelenlévőket az első gyertya meggyújtására.

Az adventi délután a plébánián zárult, ahol az egyházközség tagjai látták vendégül a megjelenteket. Ezzel azonban nem zárultak le az adventi programok: december 10-én a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Gerecse Népdalkör közös adventi műsorát, míg december 17-én a „Király született” zenés, betlehemes játékot láthatják az érdeklődők a tardosi templomban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában