Fejlesztés

2023.12.21. 11:30

Fejlesztették a tárkányi csapadékvíz-elvezetést

Tárkány Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) felhívására.

Kemma.hu

149,9 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével valósította meg a település három utcájának csapadékvíz-elvezetés fejlesztését. Tárkány Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP “Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések“ című felhívásra, tekintettel arra, hogy a település csapadékvíz elvezetési rendszere még számos problémával küzd. 

A problémák kialakulásának több összetevője is van – mint például a magas talajvízszint, klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váló intenzív csapadék –, amelyek együtt jelentkezve növelik a vízkárok gyakoriságát és súlyosságát. A település vízkárok által leginkább érintett része a község központjában található három utca – a Jókai Mór,a  Damjanich János és a Dankó Pista utcák –, valamint a csapadékvizet levezetni hivatott burkolatlan árok, amely műszakilag már nem volt alkalmas a területre hirtelen lezúduló nagyobb vizek elvezetésére. 

A meglevő árkok a domborzati viszonynak megfelelően részben szikkasztó jellegűek, részben elfolyósak, azonban a vízelvezető rendszer gyakorlatilag működésképtelen volt. Tárkány érintett része belterületen fekszik, egy családi házas övezetben, amely teljesen beépített. Két utca esetében az ingatlanok fekvése mélyebb a kiépült szilárd burkolatú utaknál, a csapadékvíz az útburkolati pályatest lábánál és az ingatlanok út felé eső szakaszain gyűlik össze. Nagy intenzitású csapadék esetében gyakori jelenség volt a víz megjelenése az ingatlanok udvarában, veszélyeztetve a lakóingatlanok állékonyságát, használhatóságát. 

A korábbi árkok rossz műszaki állapota, továbbá balesetveszélyessége miatt a vízelvezetési problémák kezelése elengedhetetlenné vált. A projekt megvalósítása során egy megfelelő biztonságot nyújtó csapadékvíz elvezetési rendszert alakítottak ki az érintett három utcában, amely vízkárok kialakulása nélkül képes részben elszivárogtatni, részben elvezetni a befogadóba az egyszerre lehulló nagy mennyiségű csapadékot is. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően a projekt keretében csaknem százötvenmillió forint európai uniós támogatás segítségével megoldásra kerültek az érintett területen jelentkező korábbi csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos problémák. 

A beruházás megvalósítását követően Tárkány ezen központi része, az itt található magán- és köztulajdon hosszú távon védetté válik az egyre gyakrabban előforduló vízkárok, haváriák ellenében. A településen folyamatosan szervezik a programokat, legutóbb az óvodások jártak a könyvtárban a Bábuci Bábszinház előadásán. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában