Szentmise

2023.12.25. 14:50

Erdő Péter: hozzon békét és derűt ez a karácsony

Isten a maga teljességéből részesít minket, kegyelmet kegyelemre halmozva – jelentette ki Erdő Péter bíboros hétfőn Esztergomban, a bazilikában celebrált karácsonyi szentmisén. A hívek az Istentiszteletet követően megtekinthették a főszékesegyház betlehemét is.

Kemma.hu

Erdő Péter celebrálta a karácsonyi szentmisét Esztergomban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A főpásztor az evangéliumot követő szentbeszédében ismertette, hogy karácsony napjának éjféli és reggeli miséje Jézus betlehemi születését, illetve a pásztorok hódolatát idézi fel és állítja elénk. Hangsúlyozta azt is, hogy az ünnepi szentmise Szent János evangélista szavaival, korábbról kezdi a betlehemi gyermek születésének történetét. 

Az esztergom-budapesti érsek szerint Isten létének végtelen magasabbrendűsége azt az érzést kelti minden idők emberében, mintha ő nagyon távol lenne tőlünk, talán fent az égben, még a csillagokon is túl.

Ugyanakkor karácsonykor, a megtestesülés nagyszerű tényében Isten megmutatta, hogy itt van közöttünk, ezáltal pedig beteljesedett az ószövetségi jóslat. 

– Emánuelnek fogják hívni, ami annyit jelent: velünk az Isten. Jézus Krisztusban tehát egységre lép egymással teremtő és teremtmény. Felmagasodik emberségünk, mert az alkotó Isten egy emberben érintkezik és kapcsolódik össze a világgal tette hozzá.

Erdő Péter úgy véli, méltán mondja Nagy Szent Leó, az egyház első „nagy” pápája azt a karácsonyi beszédében, hogy a legszentebb ünnepünk fényében kell felismernünk keresztényi méltóságunkat. 

– Hiszen, ha a keresztségben Krisztusba öltöztünk, beléptünk emberként az Isten életébe, aki Krisztusban vette fel az emberi természetet – jegyezte meg.

A bíboros véleménye szerint Nagy Szent Leóhoz hasonlóan helyesen állapítja meg Giustiniani Szent Lőrinc velencei pátriárka is azt, hogy az emberek a saját emberi mivoltuk méltóságát is a megtestesülés világosságában fedezik fel igazán.

– Nem csupán szenvedő alanyai vagyunk életünk történetének. Nem rövid epizód az életünk és a történelmünk a teremtett világ erőinek játékában. Hanem rányílik a szívünk, rányílik az egész létünk Isten életének örökké tartó boldogságára – magyarázta.

Erdő Péter arra is rámutatott, hogy Isten irántunk való szeretetből testesült meg, ezért méltán tarthatjuk őt karácsonyi ajándéknak és ezért igyekszünk a fa alá helyezett csomagokkal jelképezni azt, hogy mi magunk is részesültünk ajándékban, hiszen „Jézus születése óta mindenkinek tartozunk a szeretettel.”

Velünk van az Isten
A főpásztor hangsúlyozta: a szeretet az ajándékok megvásárlásán túl arra is kötelez bennünket, hogy odafigyeljünk másokra és tiszteljük embertársainkat akkor is, ha valaki szenved, ha beteg, ha haldoklik vagy ha fogyatékkal él. Erdő Péter beszédében kiemelte, hogy a karácsony nagy üzenete az, hogy Isten a maga teljességéből részesít minket, kegyelmet kegyelemre halmozva. Ez azt is jelenti, hogy a szeretetnek ez a megrendítő titka messze felülmúl minden földi aggodalmat, minden anyagi nehézséget és bizonytalanságot. Végül azt kérte, hogy hozzon békét és derűt ez a karácsony, a betlehemi gyermek adjon erőt és bizalmat népünknek, sokat szenvedett világunknak, családjainknak és egyházunknak, mert velünk az Isten. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában