Vármegyejáró

2023.12.12. 20:13

Bemutatkozik Kömlőd, százmilliókból épülő-szépülő település

Záportározó épült az elmúlt évben, továbbá számos út megújult és óvodabővítéssel is büszkélkedhet Kömlőd. Jelenleg a mini bölcsőde az idei év legnagyobb projektje, ami nemsokára megnyitja kapuit.

Wágner Zsanett

A bölcsőde átadása előtt a kulisszák mögé is beleshettünk Bogáth Istvánnal

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

– Nyolc férőhelyes bölcsőde épül. A Kiscsibe mini bölcsőde jövő márciusától fogadja a gyermekeket – kezdi sorolni Bogáth István kömlődi polgármester a településen véghezvitt legnagyobb beruházások egyikét. Azt is hozzáteszi, hogy a használatbavételi engedély már az önkormányzat birtokában van, jelenleg a működési engedélyre vár 120 négyzetméteres épület. Ezzel egyidejűleg két álláshelyre is megtörtént a pályázati kiírás. Az ingatlan egyedi tervezéssel és több mint 141 millió 843 ezer forintos támogatással készült el, amit 9 millió forinttal egészített ki az önkormányzat.

Bogáth István emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt 9 évben 747 millió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően épült-szépült Kömlőd. A település első számú embere kiemelte, az önkormányzat mindezt 68 millió forinttal egészítette ki, tehát összesen 815 millió forintból jöttek létre újabb beruházások a településen. Tervek azonban továbbra is vannak. 

Összetartó közösség alakult, jó hangulatban tevékenykednek
Immár több, mint egy éve szervezi a település kulturális életét a Kömlődi Hagyományőrző Egyesület Csoport. A kezdetekről a csoport vezetője, Sasvári Mária beszélt lapunknak. – Az egyesület tagjai már korábban is részt vettek különböző rendezvények szervezésében a településen, majd tavaly október 6-án a szépkorúak napjának megszervezésére mintegy 50-en gyűltünk össze a helyi könyvtárban, innen számítjuk a működésünket. A szépkorúak napját egy hét alatt szerveztük meg, majd elkezdtünk készülődni az adventre. Elkészítettük a betlehemet, gyermekműsort állítottunk össze, emellett tartottunk adventi vásárt is, ahol az általunk készített kézműves termékeket árultuk. A befolyó összegből varrattunk táncruhákat a későbbi fellépéseinkre. Három falubeli asszony varrta a ruhákat, végül 16 darab készült el – zárta szavait.A csoportot az önkormányzat is támogatja. Sok a munka, de nagyon jó a hangulat a csoporton belül. Jelenleg nagyjából 30 a létszám, aki teheti, segít a rendezvények szervezésében és lebonyolításában. 

– Hosszú évek problémája oldódik meg, ha aszfalt borítást kap a Nagyparnaki út. Ez egy zúzott köves 800 méter hosszú útszakasz, amire változatlanul keressük a pályázati megoldásokat – fogalmazott a településvezető, aki nagyon reméli, hogy hamarosan találnak megoldást a felújításra. Mint mondta, háromszor pályázott már az önkormányzat, sikertelenül. Az útfejlesztésbe rengeteg pénzt és munkát öltek bele, új gép is a rendelkezésre áll, mégis csak ideig-óráig megoldás. Bogáth István reméli azt is, hogy tavasszal átadhatja a nagyközönségnek a mini bölcsőde épületét és minél előbb birtokba vehetik majd a kömlődi apróságok. 

Az elmúlt évek eredményei kapcsán nem lehet szó nélkül elmenni a felújított Gézengúz Óvoda és az Ady Endre utcai csapadékvíz elvezetés kialakítása mellett sem. Folytatódnak az önkormányzat nyertes pályázatai, többek között a szociális tűzifáról, melynek segítségével tavaly 26 családot tudtak támogatni. Hatalmas sikernek könyvelhető el a záportározó létesítése. Az érintett terület fejlesztésekre 10 millió forintot sikerült nyernie az önkormányzatnak, ezzel megkezdődhet egy zúzott köves sétány kialakítása. Sikertörténet lett a Határ utcai telkek értékesítése is, ahol mind a 26 önkormányzati tulajdonú telket sikerült eladni. 

kemoh címer

 

Segít és partner a vármegye
A vármegyei önkormányzat által koordinált TOP támogatásával 100 millió Ft-ból létesült záportározó Kömlődön, most pedig a TOP Pluszban elnyert 95 millió Ft lehetővé teszi a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítésének folytatását. Az említett összegből az Ady Endre utca térségében történik fejlesztés. A beruházás felszámolja a balesetveszélyt is okozó problémákat. Ugyancsak a TOP-ból a Magyar Közút NZRt. másfél km-en állította helyre az útburkolatot a Szabadság utca és Pálóczi Horváth Ádám utcában mintegy 355 millió Ft értékben. 
A fejlesztést finanszírozó határozatot a vármegyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé. A megvalósítás a vármegyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közösen történik.

(Hirdetés)

A cikk a kömlődi önkormányzat támogatásával készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában