Vármegyejáró

2023.12.30. 21:55

Bemutatkozik Dunaszentmiklós, ahol a falu és a közösség is fejlődik

Fejlesztik a csapadékvíz elvezetést, illetve közel három kilométer hosszú külterületi út is megújulhat Dunaszentmiklóson.

Goletz-DeáK Viktória

Béger Ákos, Dunaszentmiklós polgármestere az eredményekről és a feladatokról beszélt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló B.

Dunaszentmiklóson idén is sok, a közösséget szolgáló beruházás valósult meg. Többek között befejeződött a több települést is érintő, szennyvízelvezetési és kezelési fejlesztés, ami a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával valósulhatott meg. Illetve nyáron valósult meg a TOP  pályázat 90 százalékos, közel 9,5 millió forintos Vis maior támogatásával Dunaszentmiklós központjában a Petőfi Sándor utcában található önkormányzati tulajdonú közterületen történt pincebeszakadás helyreállítása. 

Szeptemberben elkezdődött a dunaszentmiklósi külterületi közutak fejlesztése a Vidékfejlesztési Program támogatásával. A beruházásra több, mint 154 millió forintot kapott a település, amelyhez az önkormányzat 7 millió forint önerőt tesz hozzá. Béger Ákos, Dunaszentmiklós polgármesterétől megtudtuk, hogy a támogatásnak köszönhetően összesen 5 nyomvonalon 2875 méter útszakasz újulhat meg.

Fontos az összetartozás
Dunaszentmiklós Község Önkormányzata a rendezvények szervezésében szorosan együttműködik a Német Nemzetiségi Önkormányzat mely 1994 óta működik a településen, illetve több helyi Civil szervezettel.
-  Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a közös tevékenységek, a közös programok szervezése, amik hatásai jó esetben összeadódnak, megsokszorozódnak, túlnyúlnak a falu határain. A közösség élete ettől egyre több kulturális tartalommal töltődik fel, és így a közös élet részévé, hordozójává válnak. Ehhez hozzátartozik, hogy legyen több olyan mindenki számára elérhető klub, egyesület ahova szeret és tud tartozni - mondta a polgármester. A településen több programnak is nagy hagyománya van. Ilyen többek között a sváb borverseny, a Nyitott Tájház, vagy a Szent Orbán napja. Júliusban tartják a szentmiklósi főzőversenyt, augusztusban pedig a falu legjelentősebb eseményét, a Szentmiklósi Fesztivált. November-decemberben folyik az ünnepi készülődés és az ó év búcsúztatása közös falu karácsony és szilveszteri ünnepséggel a főtéren és a kultúrházban.

A jövőbeni tervek közé tartozik TOP PLUSZ pályázat, a Petőfi Sándor út és a Kenderkert utca csapadékvíz elvezetésének fejlesztésére. A beruházás támogatási összege 50 millió forint.

- A projekt célja Dunaszentmiklós településen a tervezési területre lehulló csapadékvíz biztonságos bevezetése a befogadóba. Az átlagos esőzések idején a területen élők komfortérzetének javítása, nagyobb esőzésekor a belterület és az ingatlanok megóvása a vízkártól. A fejlesztés hossza 348 méter, ebből - épített új burkolt árok hossza 234 méter, épített új földmedrű árok hossza pedig 114 méter - magyarázta a polgármester. Hozzátette: a műszaki megoldások mellett a projekt keretében szemléletformálási, tájékoztató akciókat is terveznek. 

- A Petőfi utcában vasbeton mederelemes burkolt árok épül, a kapubehajtók vonalában vasbeton fedlappal lefedve. Az árok végétől a Kenderkert utcában áteresz épül, melyet a meglévő földárokba vezetnek be. A meglévő átjárható folyókát elbontják és vasbeton mederelemes árok épül, a kapubehajtóban vasbeton fedlapokkal lefedve. Az árok vizét átereszen keresztül vezetik majd be a megépülő Kenderkert utcai átereszbe - sorolta a feladatokat a település vezetője. Hozzátette: a beruházás tervezett befejezését 2025 nyarára tervezik. 

kemoh címer
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Segít és partner a vármegye
Nagyobb biztonságban lesznek a lakóingatlanok Dunaszentmiklóson a Petőfi–Kenderkert utca mentén. 50 millió Ft forrás segítségével megtörténhet a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése  a vármegyei önkormányzat által koordinált TOP Plusz keretein belül. A Petőfi utcában burkolt árok épül, a kapubehajtók vonalában fedlappal borítva. A Kenderkert utcában áteresz lesz, ezt a meglévő földárokba vezetik be. Az érintett lakosság több mint ötszáz fő. 
A fejlesztést finanszírozó határozatot a vármegyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé. A megvalósítás a vármegyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közösen történik.

(Hirdetés)

A cikk a dunaszentmlósi önkormányzat támogatásával készült. 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában