Kemma.hu podcast

2023.12.10. 19:43

A tatabányai oktatás születése: fotókon a 100 évvel ezelőtti diákok, tanárok (PODCAST)

A Képes történelem sorozatának huszonhatodik részében Dallos István helytörténész és fotóművész az oktatási, nevelési intézményekről szólt. Ismertette az oktatási rendszer kialakulásának időpontjait, lépcsőit, és természetesen fotókkal szemléltette, hogy Tatabánya elődtelepülésein hogy zajlott az iskolai élet.

Kemma.hu

Az első fotón egy társulati elemi iskola látható, ahol hátratett kézzel ülnek a gyerekek. A második képen szénipari előkészítő iskola növendékei szerepelnek 1923-ból. Ide a négy elemi után járhattak a diákok, akik 10 évesen sajátíthatták el a bányászathoz szükséges ismereteket. Akár tizennégy-tizenöt évesen már dolgozhattak a föld alatt. 

Polgári iskola is működött Tatabányán. Vincze Leona indította el, majd fejlesztette fel az intézményt, ahol hasznos ismereteket sajátíthattak el a tanulók több szakon. Az iskola tanulói egy nagyobba költözhettek a harmincas években, a harmadik képen ennek az iskolának az építése látható. Ez lett később a Péch Antal Felsőgallán. Ma üresen áll az épület. 

A negyedik képen a Felsőgallai Magán Polgári Leányiskola 1927/28-ban végzett növendékei és a tanárok láthatóak, középen Vince Leona.  Az intézmény huszonkét évig működött a városban, s ez idő alatt 12 ezren tanultak itt.  A Tatabányai Állami Gimnázium látszik a következő képen, amely ezt megelőzően a MÁK Rt. Tüdőgondozója volt. Az épület ma a Cseri lakótelepen van, s technikumként működik. Az utolsó fotó is ott készült, vélhetően az 1948-49-es években.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában