Jegyzet

2023.12.21. 21:00

A győztes fény

Különleges nap a mai. A megszokottól eltérően nem most érünk el a téli napfordulóig, az éjfél után kétszáznyolcadik percben jön a változás. Az esztendő legrövidebb nappalával kezdődik a csillagászati tél. Ha érezzük, ha nem, a Nap újra erőre kap.

Fenyvesi Károly

Ünnepelhetjük a fény győzelmét a sötét felett, ismét erősödhet a remény, hogy győzhet a jó. A történelemben a téli napforduló kiemelt szerepet kapott, szinte minden vallásban találkozhatunk a dátumhoz kapcsolódó gondolatokkal. Azon fény diadalát ünnepelték, amely a bölcsességet, a tudást, a tiszta, teremtő isteni energiát is jelképezi. Ezen gondolati lendülettel folytathatjuk az egyre gyorsuló felkészülést a karácsonyfa vasárnapi hadba állásáig, a családtagok, rokonok érkezéséig, a vendégségbe indulásunkig. Egykoron ilyenkorra már befejeződött a paraszti munkák nagy része, eljött a pihenés, a családi együttlét ideje. Többnyire békés hangulatban zajlottak a karácsonyi ünnepi előkészületek. Egy kancsó bortól kéznyújtásnyira jutott idő beszélgetni, jövőt tervezni, szerszámokat, eszközöket javítgatni a meleget adó kályha mellett.

Napjainkra sok helyen a bor üvegben, PET-palackban van elérhető helyen, radiátor tetején szárad a vizes kesztyű. A családból sokan dolgoznak gyárakban. Így is lehet tervezni a jövőt, szokni az újdonságokat. Például, hogy egyre ismertebb a ronda karácsonyi pulóverek decemberi világnapja. Jó célokat is tud szolgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában