Elismerés

2023.12.06. 06:55

A búcsúzó ezredes kapta idén a Klapka-gyűrűt a tatai dandártól

Több éves tatai szolgálatára, a pályafutása alatt elért eredményeire és beosztásaiban tanúsított kiemelkedő helytállására révén Kása István ezredes kapta idén a Klapka-gyűrűt.

Kemma.hu

Kása István ezredes kezén a Klapka-gyűrűvel

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Mint arról korábban beszámoltunk: Szent Borbála, a tüzérek védőszentjének napján tartották az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál a fegyvernemi napot, ahol az új tüzéreket is felavatták, illetve elismeréseket is átadtak. A Klapka-gyűrűt Kása István ezredes vehette át a tatai dandár parancsnokától, Tóth István ezredestől. 

Mint mondták: tekintettel a több éves tatai szolgálatára, a pályafutása alatt elért eredményeire és beosztásaiban tanúsított kiemelkedő helytállására, Kása ezredes a dandár méltó képviselője, amivel kiérdemelte a „Klapka gyűrű” viselésének jogát. Kása ezredes egy olyan kiváló főtiszt, aki magas szakmai kompetenciákkal és tapasztalatokkal, valamint kiváló szervezőkészséggel rendelkezik. Fegyelmezett, agilis katona, aki felhasználva minden tudását és rendelkezésére álló erőforrásait, mindig rendkívüli hatékonysággal, illetve nagyfokú küldetés- és felelősségtudattal végzi a rábízott feladatokat.

Kása István méltón érdemelte ki a Klapka-gyűrűt
Kása István méltón érdemelte ki a Klapka-gyűrűt
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

Kása István ezredes, 1992-ben a Kossuth Lajos katonai főiskolán került kapcsolatba először a honvédelemmel, ahol tüzér - földmérő mérnök szak, tábori tüzér ágazatán végezte tanulmányait. 1996-ban a főiskolát befejezve, tüzértiszt és földmérő mérnökként diplomázott. Első tiszti beosztásába Hódmezővásárhelyre került a Magyar Honvédség 62. Bercsényi Miklós Gépesített Dandár, Harcoló alegységek, 122. mm Önjáró Tarackos Tüzérosztály állományába, mint szakaszparancsnok. 1997. március 15-én soron kívül előléptetésre került főhadnagyi rendfokozatba. 

Tiszti pályáján előre haladva, tűzszakasz szakaszparancsnokként (ütegparancsnok helyettesként), majd 1998. elejétől ütegparancsnokként, szolgált. A haderő átalakításának és szervezeti struktúrájának kialakítása következtében, 2004. szeptemberében áthelyezésre került Tata helyőrségbe, ahol a dandár Tűztámogató Részlegénél részlegparancsnoki beosztást látott el. 2005. augusztusától, a Műveleti Részleg részlegvezetője lett. 2009-től először megbízással, majd később kinevezéssel, egészen 2011. márciusági a Harcoló alegységek, Harci Támogató Zászlóalj, törzsfőnöki beosztását látta el, majd kinevezésre került a zászlóaljparancsnoki beosztásba.

2011. december 1-jével, az újonnan megalakult 101. Tüzérosztály osztályparancsnoki beosztásába került kinevezésre, újjáélesztve ezzel a tüzér fegyvernemet. Osztályparancsnoki beosztásában közel 8 évet szolgált. 2014. évben megbízásra került a Vezető Szervek, Parancsnokság állományába, mint parancsnok-helyettes, majd 2016-ban vezénylésre került a Hadműveleti Csoportfőnökség állományába munkavégzésre. Ezt követően megbízásra került a tatai dandár dandárparancsnok-helyettesi beosztás ellátásával. 2018. áprilisától ismét megbízásra került, de immár a dandár törzsfőnöki teendők ellátására, - majd, 2019. május 21-vel előléptetésre került ezredesi rendfokozatba, egyben kinevezésre került a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár, Vezető szervek, Törzs, törzsfőnök beosztásba. 

Az ezredes pályafutása alatt, két alkalommal vett részt külföldi békefenntartó műveletben, - a Magyar Honvédség Szállító Zászlóalj állományában Irakban, - illetve a Magyar Honvédség Őr - és Biztosító Zászlóalj állományában, Koszovóban. Katonai szolgálata alatt számos alkalommal részesült magasabb parancsnoki elismerésben és jutalomban, a szolgálati érdemjel bronz, ezüst és arany fokozatának is birtokosa. 

2022-ben a Szolgálati Érdemjel babérkoszorúval ékesített arany fokozata került adományozásra részére, kiváló munkája elismeréséül. Kása István ezredes, eddigi katonai pályafutása során figyelemre méltó elkötelezettséget mutatott a katonai szolgálat és a Magyar Honvédség szellemisége és a tüzér szakma iránt. A katonai pályához való kötődése szilárd, a tatai dandár egyik legelhivatottabb tagja volt.

Kása István ezredes, decembertől az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár parancsnokaként szolgálja hazánkat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában