Ponty, süllő, csuka

2023.12.16. 10:03

14 tonna halat telepítettek ősszel a Dunába

A Komárom-Esztergom megyei Horgászegyesületek szövetsége csaknem 14 ezer kilogramm halat telepített 2023 őszén a kezelésében lévő Duna-szakaszon, a komáromi vasúti hídtól az Ipoly torkolatáig - mondta el a szövetség szakmai igazgatója.

Kemma.hu

Nem unatkoztak a szervezet szakemberei

Fotó: KEMHESZ

Schmidt-Kovács Bence kiemelte, a társaságnak halgazdálkodási terv írja elő a telepítést, a KEMHESZ azonban a kötelező mértéken túl, a jövőre gondolva tudatosan több halfajból és különböző korosztályú egyedekből végezte el a folyó benépesítését. Különlegesség, hogy a legidősebb, háromnyaras pontyok a KEMHESZ saját neveléséből, saját halgazdaságából, a Tata melletti Réti 8-as tóból származtak, a legnagyobb mennyiséget a legkedveltebb pontyból telepítették.

Az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében kerültek még a Dunába keszegfélék, illetve a ragadozók közül harcsák, csukák és süllők, ez utóbbiak a Duna Sporthorgász Egyesület támogatásával. A halak összes mennyisége 13.900 kilogramm volt, a darabszám meghaladta a 16 ezret. Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a szövetség célja, hogy az egyre növekvő létszámú horgásztársadalom számára biztosítsák a fogás élményét, az aktív kikapcsolódás lehetőségét. A telepítésekkel növekszik a fogható mennyiség és változatosabb lesz a Dunában halfaji összetétel, természetesen csak őshonos fajokkal számolva.

Ami a fajok szerinti megoszlást illeti, III., II. és I. nyaras pontyból mintegy 10 ezer kilogrammot, süllőből csaknem 1900 kilogrammot, harcsából 1250 kilogrammot, csukából csaknem 600 kilogrammot, míg keszegfélékből 123 kilogrammot telepítettek a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában