Horgászat

2022.12.09. 17:03

Halat nevelnek jövőre a tatai Réti-tóban

A megyei horgászok évzáró ülésén beszámoltak 2022 rendezvényeiről, összegezték a haltelepítéseket, tájékoztatót hallgattak meg a gyermek és ifjúsági horgászokról, illetve a horgászvizsgákról.

Kemma.hu

Tematikus Napot tartottak

Forrás: beküldött

A Komárom-Eszergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége nemrégiben tartott évzáróján ismertette a leggyakoribb szabálysértéseket. Elfogadták azt tervet is, mely szerint jövőre a Tata melletti Réti 8-as tóban halakat nevelnek, amelyeket később a szövetség kezelésében lévő vizekbe telepítenek.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, ebben az évben is megtartották a szövetség hagyományos versenyeit, melyek közül kiemelkedett a 96 órás Nagyhalfogó Horgászverseny és a páros csónakos pergető verseny. Mind a két rendezvényen megdőlt a fogási csúcs és az indulók létszáma.

Zoltiai Dániel (jobbra) beszélt az elmúlt évről
Forrás: beküldött

Új versenyként szervezték meg Esztergom-Búbánatvölgyben az éjszakai páros versenyt, melyen sok induló szépen fogott. A szövetség Kocson rendezte meg a megyei polgárőrök versenyét, mely első lépcsőfoka volt a hamarosan sorra kerülő együttműködési megállapodásnak a két szervezet között.

Október 13-án a megyei rendőrségi verseny volt Kecskéden, szép fogásokkal, nagy sikerrel. A rendőrség és a szövetség között hatékony és élő kapcsolat van, ami elsősorban halvédelmünk hatékonyságát növeli - ismertette az elnök.

Rendőrversenyt is rendeztek
Fotós: Kovacs Gergely

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a megyei Duna-szakasz halbőségéhez hozzájárul, hogy a KEMHESZ az elmúlt években rekord mennyiségű halat telepített a vizekbe részben saját forrásból, részben pedig az állami támogatásoknak köszönhetően, valamint megszűnt a halászat és a szövetség jó gazda módjára, hosszú távra tekintő, tudatos halgazdálkodást folytat.

Schmidt-Kovács Bence szakmai igazgató előterjesztésében fogadták el az idei haltelepítések összegzését, mely szerint közel 21 ezer 487 kilogramm ponty, 1500 kilogramm csuka, valamint kisebb mennyiségű balin, dévérkeszeg, fogassüllő, harcsa, és menyhal került a Dunába a folyó szőnyi és neszmélyi ágában, valamint az esztergomi Szénrakodónál. A MOHOSZ 2600 kilogramm két nyaras ponty és 3800 kilogramm három nyaras ponty telepítéséhez nyújtott támogatást, egy nyertes pályázatot követően.

A nagyhalfogó verseny egyik helyezettje
Fotós: Kovács Gergely

A KEMHESZ összesen kilenc halőrt foglalkoztat, közülük négyen főállásúak. A csapat idén 29 induló közül nyolcadik helyen végzett az V. Országos Halőri Verseny és Szakmai Találkozón Szarvason. 

A halőrök idén 80-nál több esetben intézkedtek, legtöbbször jogosulatlan horgászat, darabszám és méretkorlátozás megsértése, a fogási napló vezetési szabályainak megsértése, és tilalmi idővel védett hal megtartása miatt.

A pergető verseny is nagy siker volt
Forrás: beküldött

A Tata melletti Réti VIII-as tavat a szövetség bérbe vette a városi önkormányzattól. Mivel a KEMHESZ feladata a megyei Duna-szakasz telepítése, a tóban pontyot, süllőt, csukát szeretnének nevelni az állomány folyamatos egészségügyi felügyelete mellett. 

Osvald Zsolt ügyvezető elnök elmondta, februártól-november végéig folyamatosan tartottak horgászvizsgákat Esztergomban és Tatabányán. Megyénkben egyedülállóan a vizsgák előtt egy ismeretterjesztő, interaktív előadásra kerül sor, ez hatékonyabbá és könnyebbé teszik a vizsgázók helyzetét. Idén több mint 700 fő tett eredményes vizsgát, ez dobogós helyet jelent a megyei szövetségek között. 

Nyergesújfalun gyermekversenyt rendeztek
Forrás: beküldött

A MOHOSZ által elfogadott irányelvek szerint a megyei szövetség is emelni kényszerül az összes általa kiadott területi engedély árát. Az áremelést az üzemanyagok, a halárak és a minimálbér növekedése teszi szükségessé, a növekedés mértéke átlagosan 30 százalék, a gyermekjegyek esetében húsz százalék. 

A KEMHESZ segíti a gyermeknapi horgászversenyeket, idén létszámarányosan megyénkben pályázott a legtöbb egyesület erre a rendezvényre. A megyében több helyszínen vannak horgász-szakkörök, tagjaik az utánpótlás fontos bázisai. A szövetség nyári horgásztábort rendezett, valamint számtalan iskolában tartott előadásokat a természetről, a halak életéről és a horgászatról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában