Beterjesztették

2023.11.26. 11:25

Vízicsúszdát, kutyafuttatót és kiépített parkolót terveznek Tatára a tófarokba

Tata Város Önkormányzata a vármegyei önkormányzatnak terjesztette be a terveket.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

November 30-án, vagyis csütörtökön fogja tárgyalni a Komárom-Esztergom Vármegye Közgyűlésének ülése az Öreg-tavat is érintő természeti értékeinek bemutatását célzó komplex ökoturisztikai fejlesztést. Az önkormányzat által benyújtott tervezet szerint céljuk az Öreg-tóra látogatók komplex ökoturisztikai és információs szolgáltatásokat vehessenek igénybe a látogatók. 

A fejlesztés szem előtt tartja a természeti értékek megőrzését, azok bemutatását, a környezeti erőforrások fenntartható használatát, valamint a helyi gazdaság élénkítését. Elsődleges céljuk a turisták komfortérzetét javító fejlesztések, eszközbeszerzések megvalósítása. Új vendégfogadásra alkalmas terek, gépjármű és kerékpártároló, tisztálkodási helyiség, szabadtéri területek alakulnak ki mind a gyalogos, mind pedig a kerékpáros számára. 

A tervek szerint felújítanák a madármegfigyelő torony környezetét is. Tanösvény épülne ki az erdős részen, digitális alkalmazással. Átépítenék az erdei tornapálya öt állomását. Tovább fejlesztenék a hajózható vízitúra útvonalat egy újabb 200 méteres alágon, amelyhez vízi csúszda is épülne. De építenének kutyafuttatót, vendéglátó és kereskedelmi egységeket, mosdót, kerékpár- és gépjárműparkolót is. A turista útvonalak mellett pihenőkerteket alakítanának ki, továbbá a területre rendezvényeket is terveznek. 

A projekt tervezett összköltsége bruttó 500 millió forint lenne, amiből a beruházás bruttó 350 millió forint, a többi eszközbeszerzés, marketing és kommunikáció, illetve egyéb költség. 

Mint arról korábban beszámoltunk: egy TOP Plusz pályázatnak köszönhetően vízitúra útvonal létesül Vértesszőlős és Tata között. Akkor Magyarics Gábor, a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy több, mint 20 millió forintból fog megvalósulni a vízitúra útvonal.

– A területen csak a legminimálisabb beavatkozásokat szeretnénk végrehajtani, ami nem károsítja az élővilágot. A hajók vízre rakása Vértesszőlősön lesz, onnan egy nyitottabb területen fognak folyásirányba evezni a résztvevők. Akár kezdők is jelentkezhetnek a túrákra, mert ezen a szakaszon lesz idejük megszokni a hajókat, beletanulni az evezésbe. A Derítő tó és az Öreg tó között pedig nagyon szép erdős részen haladnak majd tovább, ahol szeretnénk, ha az eredeti élővilággal találkoznának a hajósok – magyarázta a szakember. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában