Tervezet

2023.11.18. 20:00

Tanösvényt építenének Tatán, a Réti-tavaknál

Tanösvény és halastó is lehet a Réti-tavakból a város legújabb tervei szerint. De egyelőre a hódok uralják a területet.

Goletz-DeáK Viktória

A Fényes Tanösvény mintájára jöhetne létre egy új tanösvény, vagy inkább élménypark Tatán, a Réti-halastavaknál. Úgy tudjuk, hogy a megvalósításhoz először a területet kell a városnak átvennie az államtól.

Dr. Musicz László az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója a 24 Órának elmondta, hogy a tervek szerint a nyolcból kettő vagy három tavat halgazdálkodásra használnának. Információink szerint ehhez többek között már kötöttek egy megállapodást a vármegyei horgászokkal. A többi tavon pedig megvalósulhatna azok rehabilitációja, és ezt követően jönne létre a vízi élménypark, mely összeköttetésbe is kerülhet a Fényes-tanösvénnyel.

– Azzal a problémával szembesültünk az elmúlt években, hogy a Réti tavaknál kialakított látogatóhely ingyenes volt, így nem volt lehetőségünk a fenntartásának költségeit kigazdálkodni. A Fényes-tanösvény pedig jó példát mutat, hogy egy ilyen igényesen kialakított tanösvény mennyi látogatót vonz. Így az a szándékunk, hogy a Réti-tanösvényt is fenntarthatóvá tegyük gazdasági és infrastrukturális oldalról is – magyarázta a szakember. 
Mindenek előtt a területen élő hódok problémáját kell megoldania a városnak, az állatok ugyanis egyre inkább a maguk képére alakítják át a területet, ahol annyira jól érzik magukat, hogy már túlszaporulat alakult ki. 

– A hódok okozta problémát jól mutatja a kilátó is, aminek falábai a hódok miatt jelentősen megemelkedett vízállás miatt már régóta vízben állnak és sajnos már életveszélyessé váltak.Már le kellett zárni a látogatók elől, de egyelőre nem találtunk olyan kivitelezőt, aki megoldást talált volna a hódbiztos kilátóra. De például a Réti8-as megfelelő mennyiségű vízzel való feltöltését is akadályozzák a hódvárakkal – árulta el a szakember. Hozzátette: a barátságos megoldás érdekében egy szegedi hódszakértő segítségét kérték.

Az egyik koncepció tervrajza
Forrás: Beküldött

– A hódkutatással foglalkozó biológus már volt itt, hogy felmérje a területet. Több tanulmányt is készített nekünk, hogy milyen technikai és műszaki megoldások vannak erre a problémákat. Ezek alapvetően hódbarát megoldások, főleg az élőhelyük szabályozásával szeretnénk elérni, hogy esetleg más területekre költözzenek inkább. Egyébként a hód egy gyorsan szaporodó állat, a populáció növekedésével pedig a problémák gyarapodnak. Ráadásul egy territoriális faj, vagyis a saját utódait is elűzi a területéről. Vagyis nem tudnak egy bizonyos területen belül megmaradni – sorolta a hódok okozta megoldandó problémákat a szakmai igazgató. 

Mint arról korábban beszámoltunk: szabályoznák a hódok életét Tatán. A halastó beeresztő-műtárgyát a hód eltorlaszolta, így a tó feltöltése akadályba ütközik. Ráadásul a tó töltését a hód járatok ásásával is gyengítette, azokba folyt el a víz a tómeder helyett, valamint a vízszint további emelkedése esetén a szomszédos sportpályán károk jelentkezhetnek. Ezért az érintett területen a város szeretne részletes, hosszútávú természetvédelmi és hódhatás-kezelési koncepciót kidolgozni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában