Élővilág

2023.10.20. 07:07

Szabályoznák a hódok életét Tatán: tanösvényen figyelhetnénk meg az életüket

Vadkamerával és kilátóval figyelnék meg a hódokat a természetes élőhelyükön.

Goletz-DeáK Viktória

A hódokkal rendszeresen találkozhatnak a helyiek Tatán, főleg az Által-ér és a Réti tavak környékén. Sokan szívesen megállnak, hogy a bájos állatok tevékenységét figyeljék. Azonban a nagyra nőtt rágcsálók hiába cukik, nagyon sok kárt okoznak. Ezért szeretnék a városban szakemberek segítségével szabályozni az életterüket. 

Még a szeptemberi tatai testületi ülésen számoltak be arról a projektről, amire Tata Város Önkormányzata, Gúta Város Önkormányzatával közösen nyújtott be pályázatot „A természeti erőforrások védelme és megóvása” tárgyban.

A Kemma.hu utána nézett, hogy ez mit is jelent: a pályázat szerint a tatai projektrész keretében többek között szerepel a hódhatás-kezelés „jó gyakorlatának” megvalósítása. Illetve szeretnék létrehozni az első olyan magyarországi tanösvényt, amelynek témája a hód általi tájátalakítás természetvédelmi jelentősége, valamint a hódhatással összefüggő konfliktusok szakszerű kezelése lenne. 

A város által beadott pályázatból többek között az is kiderül, hogy a Kismosó-patak Réti VIII-as halastó melletti szakaszán két hódgát épült, amelyek révén egy, a helyi kétéltű- és madárfauna számára értékes, sásfajokkal és náddal sűrűn benőtt, sekély vizű élőhely jött létre. A hódok tevékenységei miatt azonban több probléma is felmerült. Egyrészt a kilátó lábai víz alá kerültek, így a kilátó használhatatlanná és veszélyessé vált.

Másrészről a halastó beeresztő-műtárgyát a hód eltorlaszolta, így a tó feltöltése akadályba ütközik. Ráadásul a tó töltését a hód járatok ásásával is gyengítette, azokba folyt el a víz a tómeder helyett, valamint a vízszint további emelkedése esetén a szomszédos sportpályán károk jelentkezhetnek. Ezért az érintett területen a város szeretne részletes, hosszútávú természetvédelmi és hódhatás-kezelési koncepciót kidolgozni. 

Ezek között szerepel egy olyan új kilátó építése, amelynek szerkezete alkalmazkodik a megváltozott környezeti viszonyokhoz, a tartós vízborításhoz, továbbá pallósoron közelíthető meg. Ennek nagyon jó mintája a több mint 10 éve sikeresen működő Fényes-tanösvény, ami hasonlóan, mesterségesen kialakított ösvényen járható végig. A kilátóból a hódmocsarat és a helyi madárvilágot lehetne majd megfigyelni, továbbá ismeretterjesztő táblák is kikerülnének. 

Ezeken túl a Réti VIII-as tó beeresztőműtárgyát speciális rácsozással védené, hogy a hódok ne tudják újból eltorlaszolni és ezzel megint megakadályozni a feltöltést. A Kismosó-patak felsőbb szakaszán egy új oldalműtárgyat építenének, amely alternatív lehetőséget jelentene a tó feltöltésére, valamint a hódmocsár maximális vízszintjének beállítására. 

A VIII-as tó töltését 400 méter hosszan horganyzott drótfonattal védenék meg a hódok üregásása ellen. A partvédelem a meder másik partját nem fogja érinteni, így a hódok ott nyugodtan és biztonságosan ki tudják majd alakítani kotorékaikat, váraikat. A partvédelem előtt kézzel végzett cserjeirtás és a már meglévő hódjáratok tömörítése valósulna meg. Emellett tervezik egy vadkamera-rendszer telepítését, amely a helyi hódcsalád megfigyelését, a faj életmódjának bemutatását szolgálja. A tervezett pályázat 2023 szeptemberében, konzorciumi együttműködésben kerül benyújtásra.

Rigó Balázs, Tata alpolgármestere a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy a kilátó és a vadkamera megvalósítása a pályázat sikerességétől függ. Azonban a hódok szabályozására kidolgozott terveket mindenképpen szeretné a város megvalósítani. Ez a pályázat sikerétől függetlenül. 

Dr. Musicz László az Által-ér Szövetség szakmai igazgatójától megtudtuk, hogy a területet egy hódkutatással foglalkozó biológus mérte fel korábban. 

– Több tanulmányt is készített nekünk, hogy milyen technikai és műszaki megoldások vannak erre a problémákat. Ezek alapvetően hódbarát megoldások, főleg az élőhelyük szabályozásával szeretnénk elérni, hogy esetleg más területekre költözzenek inkább. Egyébként a hód egy gyorsan szaporodó állat, a populáció növekedésével pedig a problémák gyarapodnak. Ráadásul egy territoriális faj, vagyis a saját utódait is elűzi a területéről, azaz nem tudnak egy bizonyos területen belül megmaradni – magyarázta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában