Tatabányai Múzeum

2023.11.18. 15:34

Relikvia: éremkincs bukkant elő a 13. század első feléből Tatabányán

Tatabánya-Bánhida területén, a Fürdő utcában (korábban mocsaras terület) 1993-ban került elő egy csaknem 4000 darabos, ezüstpénzekből álló lelet. A pénzérmék negyede magyar lemezpénz, úgynevezett brakteáta, vagy latinul brachteata. Ezzel kapcsolatban osztott meg információkat a Tatabányai Múzeum közösségi oldalán.

Kemma.hu

A képen a kincslelet egyik érméje látható múzeumunk állandó kiállításában. A kiállítás keddtől szombatig 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket

Forrás: Facebook/Tatabányai Múzeum/Vágó-Lévai Katalin

Aprópénz volt, vékony lemezre verték, és csupán az egyik oldala alkalmas az ábrázolásra, mert a minta átnyomódott a másikra is. A leletegyüttes nagyobb része friesachi dénár. Megjelenése hű tükre a Magyarországon lezajló gazdasági változásoknak. A 12. századtól jelentkező pénzromlás eredményeként a magyar pénz nemzetközi forgalmi eszköz helyett lokális pénzzé vált. 

A 13. századra megélénkülő gazdasági élet és kereskedelmi forgalom révén külföldi pénzek jelentek meg az országban. Az ausztriai pénzverdékben vert friesachi dénárok ezüsttartalma magas volt, az előkerült leletek tanúsága szerint a 13. század elejére, a pénztípus intenzív magyarországi használata idejére országos elterjedést mutat. Ugyanakkor a magyar pénzverésre is hatással voltak, a korábban ornamentális díszítésű magyar vereteken a friesachival rokonítható ábrázolások jelentek meg (épület, uralkodói mellkép, trónuson ülő királyi alak).

A bánhidai éremkincs beleillik a magyarországi, 13. század első felére keltezett leletegyüttesek sorába. Elrejtésének helye és módja arra utal, hogy tulajdonosa a tatárok elől menekülve áshatta el a korban jelentősnek számító vagyonát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában