Dr. Szeidemann Ákos

2023.11.03. 21:20

Pályadíjjal ismerte el a Magyar Tudományos Akadémia az Eötvös fizika-kémia tanárát

Idén 26. alkalommal hirdette meg a Magyar Tudományos Akadémia a Pedagógus Kutatói Pályadíj elnyerésére irányuló pályázatát. A pályadíjak nyerteseit a minap köszöntötték az MTA Székházában. A köznevelésben tanító, gyakorló pedagógusok tudományos kutatómunkájának megbecsülésére és ösztönzésére létrehozott díjat tizenketten vehették át, köztük a tatai Eötvös József Gimnázium tanára, dr. Szeidemanna Ákos

Kemma.hu

Dr. Szeidemann Ákos előadás közben

Forrás: ELTE Atomcsill/Youtube

Mint az az MTA honlapján olvasható, a pályadíjat olyan, a köznevelésben tanító, gyakorló pedagógusok elismerésére hozta létre, akik a tanítás mellett tudományos tevékenységet is folytatnak. A pályadíj preambulumának meghatározása szerint a díj a pedagógusok oktatói munkája mellett végzett kutatómunkájának „elismerésére, erkölcsi és anyagi támogatására” szolgál.

− Csak a jó minőségű tanár lehet mesterré. Csak az a tanár, aki maga is élvezi, amit csinál. Akinek a tanítás, az együttlét a gyerekekkel, a világra való rácsodálkozás élmény és öröm. Aki nem a biztos, egyetlen válaszokat tudja, hanem akit a bizonytalan sokféleség csábít állandó továbbkutatásra – köszöntötte Kollár László Péter, az Akadémia főtitkára Vekerdy Tamás pszichológus, író szavait idézve a Pedagógus Kutatói Pályadíj idei nyerteseit. 

A díjátadón elmondott ünnepi beszédében Kollár László Péter hangsúlyozta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia tisztelete és megbecsülése a díjazottak kutatói és pedagógusi munkásságának egyaránt szól: annak a tudományos munkának, amellyel a díj nyertesei a Pedagógus Kutatói Pályadíjra pályáztak, és annak a pedagógiai munkának, amit a hétköznapokban tanárként évek, évtizedek óta, tanóráról tanórára tesznek.

− Azzal, hogy a Pedagógus Kutatói Pályadíjra pályázó tanárok kutatókként őzik magukban a világra való rácsodálkozás képességét, önmagukon átszűrve tanítványaiknak is átadják a nyitott, kreatív gondolkodásmódot és az együtt gondolkodás örömét – fogalmazott Kollár László Péter. 

A főtitkári köszöntést a díjak átadása követte. A pályadíjat idén öt nő és hét férfi pedagógus vehette át, közülük nyolcan rendelkeznek doktori (PhD) fokozattal. Kilencen a bölcsészet- és társadalomtudományok, hárman a matematika és természettudományok művelői, négyen budapesti, nyolcan pedig vidéki középiskolában tanítanak.

A PhD-fokozattal rendelkezők táborát gyarapítja dr. Szeidemann Ákos is. A tatai kémia–fizika szakos tanár „A körhintától a ciklonokig és a Golf-áramlatig: Útikalauz meglepetésekkel” című munkájával érdemelte ki a kutatói pályadíjat. Az Eötvös József Gimnázium pedagógusát 2019-ben a BME Pro Progressio Alapítványa is díjazta már oktatói, versenyfelkészítői munkásságáért.

A Pedagógus Kutatói Pályadíj 2023-as díjazottjai Kollár László Péter főtitkár, Hudecz Ferenc alelnök és Bozó László bizottsági elnök körében
A Pedagógus Kutatói Pályadíj 2023-as díjazottjai Kollár László Péter főtitkár, Hudecz Ferenc alelnök és Bozó László bizottsági elnök társaságában
Fotó: Szigeti Tamas / Forrás: mta.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában