Beruházás

2023.11.21. 17:30

Megmentik a vetési varjú fészektelepet az ácsi gigaberuházás területén +videó

Még egy vetési varjú fészektelep megóvása is szóba került a tervezett ácsi katódanyaggyár kapcsán létrejött munkabizottság legutóbbi ülésén.

Kemma.hu

Már a tereprendezés folyamatában tar az ácsi gigaberuházás

Forrás: Beküldött

Mintegy 1,3 milliárd eurós beruházással épül majd az ácsi katódanyaggyár, amelynek területén már zajlik a humusz deponálása és az archeológiai feltárás. Az előzetes építési engedélyt még novemberben kérelmezi a BAMO Technology Hungary Kft., hogy megkezdhesse a földmunkát és az alapozást. A cég elkészítette előzetes környezeti hatástanulmányát is.

– A munkaterületen jelenleg a hatályos jogszabályoknak mindenben megfelelve a humusz deponálása és az archeológiai feltárás zajlik – fogalmazott Fülöp Ferenc, Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója. – A csarnoképület alapozásának előkészítése még nem kezdődött meg, csupán próbacölöpözés történt, amelynek az volt a célja, hogy a tervezésért felelős csapat megismerje a talaj jellemzőit. Az előkészítő munkafázisokat előzetes környezeti hatástanulmányunk tartalmazza, amelyet a Tatabányai Kormányhivatal elfogadott – tette hozzá Fülöp Ferenc.

A cég a teljes építési engedélyt márciusban kaphatja meg, ám ehhez még számos hatástanulmányt készítenek el a következő időszakban. A munkabizottság előtt elhangzott: híreikről folyamatosan tájékoztatást adnak a cég magyar weboldalán és Facebook oldalán is. Mint ismert: a 900 új munkahelyet teremtő ácsi katódanyaggyár 2025 második felében kezdheti meg a termelést. A világ legfejlettebb és legmodernebb gyártási technológiáját alkalmazva olyan partnereket szolgál majd ki, mint a BMW vagy a Volkswagen.

Fülöp Ferenc az ülésen arról is tájékoztatta az ácsiakat, hogy az előzetes környezeti hatástanulmány elkészítése során víz-és földmintát is gyűjtöttek a területen. A mostani elemzés megállapította: a talajminták határértéket meghaladó szennyezést nem tartalmaznak, azonban a felszín alatti vízmintákban vannak olyan vizsgált anyagok, amelyek koncentrációja meghaladja a határértéket, vélhetően a korábbi mezőgazdasági tevékenység miatt. Elsősorban növényvédő szerekből származhatnak és további intézkedést nem igényelnek.

A tájékoztatáson is dolgozik a bizottság
Mint megírtuk, 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Bamo Technology, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódanyagot terveznek gyártani elektromos akkumulátorokhoz. A lakosság tájékoztatása érdekében hozták létre azt munkabizottságot, amelynek tagja többek között az ácsi polgármester, a jegyző, több képviselő, a környező települések polgármesterei, a helyi civil szervezetek képviselői, valamint a katódanyaggyárat építő BAMO Technology Hungary Kft. is. Az ülésen a vállalat képviselője tájékoztatást ad minden esetben a projekt állásáról, valamint válaszol az elmúlt időszakban felmerült kérdésekre is, amelyeket továbbra is fogadnak a lakosság részéről.

Fülöp Ferenc kiemelte: az előzetes környezeti hatástanulmány megállapítása szerint a környék legjelentősebb természeti értéke az építési területtől keletre található vetési varjú fészektelep, amelynek megóvására védelmi tervet dolgoznak ki az illetékes nemzeti parkkal közösen. A BAMO tanulmánya azt is leszögezi, hogy a terület nem esik vízbázis védőövezetébe.

A tájékoztatást követően a munkacsoport arról döntött, hogy felkéri az önkormányzatot, vizsgálja meg egy helyi környezetvédelmi monitoringrendszer felállításának lehetőségét.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában