I. Valentinianus

2023.11.23. 10:31

Megemlékeztek a Brigetióban elhunyt császárról

I. Valentinianus római császárra emlékeztek a Molajban. Az uralkodó 375-ben hunyt el Brigetio területén, miután egy, a kvádokkal folytatott tárgyalás közben agyvérzést kapott. Egy nappal később fiát, II. Valentinianust itt kiáltották ki császárrá.

Kemma.hu

Számadó Emese múzeumigazgató mondott beszédet a megemlékezésen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az eseményt 2004 óta emlékmű jelzi a légiótábor területén, a Mol-lakótelepen, ahol a Komáromi Klapka György Múzeum évről évre megemlékezik a történtekről.

Ezúttal Számadó Emese múzeumigazgató beszélt a császárról. Mint mondta, Ammianus Marcellinus történetíró az alábbiakat írta Valentinianusról. Az uralkodó kiválóan festett és mintázott, új fegyvereket is feltalált. Remek emlékezőtehetséggel rendelkezett, teste izmos és erős, haja csillogó, arca világos színű, szeme szürkéskék volt. Hirtelen haragú, indulatos, kegyetlen és megbocsátani képtelen ember hírében állt.

A kvádok ellen folytatott büntetőhadjáratról visszatérve téli szállást keresett. Pannóniában egyedül Brigetio volt alkalmas a császár fogadására. 375. november 17-én a császár a légiótáborban fogadta a béketárgyalásokra érkező kvád követeket. A követek annyira felmérgesítették a császárt, hogy mai ismereteink szerint agyvérzést kapott. A segítségére siető orvosok megpróbáltak rajta eret vágni, de nem sikerült, így a császár rövid haláltusát követően elhunyt.

Száz nap híján 12 évig uralkodott. Átfogó határvédelmi intézkedéseket hozott, több ezer kilométer hosszan megerősítette a birodalom határát. Testét nem Brigetióban temették el, hanem bebalzsa­mozva Konstantinápolyba szállították. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában