Elkészült

2023.11.16. 17:25

Látványos show keretében adták át az Által-ér völgyi kerékpárút utolsó tatabányai szakaszát +videó

Megépültek az Által-ér völgyi kerékpárút tatabányai szakaszai, mintegy öt kilométer hosszan szelik át a várost. A Fürdő utcai bekötésnél tartották a projektzárót.

Kemma.hu

A megyeközpontot körbeölelő kerékpárút két ütemben valósult meg. A projekt lezárult, így két keréken is megközelíthető Oroszlány felől, Tatabányán és Tatán át a Duna part. 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester felidézte az Erőműi-tó szakasz kivitelezésének 2020-as indulását. Nagyon sok előkészítő munkát igényelt a nyomvonal kialakítása – mondta. Végül 1,6 kilométeres szakasz épült meg akkor. A következő szakasz elkészítésére az idén tavasszal írták alá a kivitelezői szerződést. Az idő is kedvezett a munkálatok befejezéséhez, így elkészülhetett a 2,66 kilométeres gerincszakasz, három bekötő út: a Búzavirág, a Jegenye és a Kertvárosi, valamint egy kis híd.  

Bencsik János országgyűlési képviselő felidézett egy negyedszázados emléket, amikor felmerült az Által-ér menti kerékpárút kiépítése kapcsán, hogy elsőként a Tata-Tatabánya közötti szakasz készüljön el. Egy évtized múlva indulhatott a kivitelezés, amelynek eredményeként az ország egyik legszebb természeti környezetében tekerhetnek a biciklisek. Ez a szakasz néhány éve az Év kerékpárútja lett.  

– Második ütemben elindulhatott a Tata-Dunaalmás közötti, majd az Oroszlány-Majk és Környe-Tatabánya Erőműi-tó szakasz, majd a negyedik ütemként a mostani. Az egyik leghosszabb és legszebb táji környezetben lehet kerékpározni ezen az úton, s erre fűzhetőek fel majd a mellékutak is. 

Adatok
A projektzárón elhangzott: a több mint 3,5 kilométer hosszú kerékpárhálózatot 151 munkanap alatt sikerült megépítenie a kivitelezőnek. Néhány érdekes adatot is közölt a kivitelező: megmozgattak 6 ezer köbméter földet, 8 ezer tonna zúzott követ, 4200 méter beton útszegélyt építettek ki, s 1300 tonna aszfaltot használtak. A korlátok 240 méter hosszan lettek kiépítve, s 73 közúti jelzőtáblát is kihelyeztek, napelemes lámpákat is bekötöttek, telepítettek 900 méter új kerítést, kerékpáros hidat az Által-ér fülé, s 7 ezer négyzetméter zöld felületet füvesítettek. 

Marcz Tamás, a Nemzeti Sportügynökség Zrt. Sportszakmai és módszertani igazgatója is gratulált a projekthez. 

– Tatabánya mindig is a szívem csücske, hiszen gyermekkoromban vízilabdázóként, majd később vezető edzőként jó néhány szép pillanatot töltöttem itt. Nagy öröm, hogy ismét a sportolást segítő lehetőséget ünnepelünk. Fontos, hogy ne csak sportnemzet legyünk, hanem sportoló nemzet. S a tömegsport legalább olyan fontos, mint az élsport.

Pap László, az Extrém Park Kft. ügyvezetője a munkafolyamatokról ismertetése előtt kifejtette: egészségesebb és fenntarthatóbb közlekedési lehetőséget kínál az új szakasz. A program a Tatai Atlétika Club kerékpáros bemutatójával zárult, akik lélegzetelállító mutatvány keretében vágták át, azaz gurultak át a szalagon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában