Megemlékezés

2023.11.16. 16:07

Fejet hajtottak dr. Pákh Tibor sírja előtt a komáromi temetőben

Dr. Pákh Tiborra, Komárom díszpolgárára emlékezett a város halálának első évfordulóján a komáromi temetőben. Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik harcosa egy évvel ezelőtt, novemberben, 99 éves korában hunyt el.

Kemma.hu

A város vezetői is fejet hajtottak a komáromi temetőben

Forrás: Facebook

Fotó: komarom.hu

Az eseményen élettörténetét is felidézték. Pákh Tibor 1924-ben született Dél-Komáromban, a Konkoly-telepen. A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem Jogi és Államtudományi Karára járt, amikor 1944 őszén egyetemistaként bevonultatták. Ezt követően orosz hadifogságba esett, ahonnan 1948 őszén került haza. 1956-ban a Csepel Autógyárban német, angol, orosz és francia nyelvű műszaki fordítóként dolgozott.

1956. október 25-én a Kossuth téri sortűzben sokakkal együtt ő is megsebesült, november közepéig kórházban ápolták. 1960 és 1971 között politikai fogoly volt. Szabadulása után kommunizmusellenes aktivista volt, következetesen harcolt a megszálló csapatok kivonásáért és az önrendelkezési jog érvényesítéséért.

A rendezvény végén az emlékezés koszorúit is elhelyezték dr. Pákh Tibor sírján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában