Beszélgetés

2023.11.10. 16:44

Erdei Zsolt csendes harcosnak született, a ringbe lépve nem ismert félelmet

Bár a bokszkesztyűk ezúttal otthon maradtak, ennek ellenére is ütősre sikerült a Ring és ami mögötte van… című beszélgetős est az esztergomi Grand Hotelben, melynek Erdei Zsolt, korábbi profi ökölvívó volt a vendége. A „ringmester”, vagyis a rendezvény moderátora Albert József volt.

Walczer Patrik

A közönséget is megedzette

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

– A legnagyobb pofon az volt, mikor 1993-ban kiütöttek, akkor voltam elsőéves felnőtt. Nem voltam igazán érett, de nagyon vehemensen versenyeztem. Kivittek az első felnőtt Európa-bajnokságra Törökországba, ahol egy magasabb, török állampolgárságú fiúval bunyóztam, aki akkor már felnőtt világbajnoki ezüstérmes volt. Az első menetet elvesztettem, a második menetben nagyon rákapcsoltam, belementem kockázatos helyzetekbe is – idézte fel Erdei Zsolt, aki egy ütést követően elesett és beverte a fejét. Emlékszik arra is, hogy hihetetlen erős sötétséget tapasztalt és egy folyamatos gong szó hallatszott a fejében.

– Éreztem, hogy magam alatt van a kezem és gondoltam rá, hogy ki kéne húzni, de nem engedelmeskedett a szervezetem. Hiába adta ki az agy az utasítást, egyszerűen nem tudtam megmozdulni. Néhány másodperc telt el, meghallottam a közönség morajlását, akkor kitisztult a kép, felültem, kivettem a fogvédőt és ennyi volt, a bíró el sem kezdett számolni, mert úgy dőltem el, mint egy kivágott fa. Komoly ütés volt, utána orvosi előírás szerint fél évig nem bokszolhattam, de nem szenvedtem komoly sérülést – tette hozzá, majd saját példája okán megjegyezte: nem biztos, hogy az ember minden állomáson diadalt arat, de később akár felfelé ívelhet a pályafutása.

Erdei Zsolt
Néhány mozdulatot is megmutatott a kisebbeknek
Fotó: W. P. / Forrás:  24 Óra

Szóba került többek között az is, hogy Erdei Zsolt igazából birkózó szeretett volna lenni, csak a Központi Sportiskolában nem volt ilyen szakosztály. Így a felvételi űrlapon az atlétika és az ökölvívás sportágakat jelölte meg. Utóbbitól először tartott, de ahogy belépett az edzőterembe, rögtön meg is szerette. Az egykori profi sportoló kijelentette: ha egy mérkőzésen az edző bedobja a törölközőt, akkor a bokszoló már nem tehet semmit, versenyzőként nem lehet felülbírálni a mester döntését. Kitért arra is, hogy Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó nagy hatást gyakorolt rá, ugyanis a legenda fejébe vette, hogy megfordíttatja az alapállását. Erdei Zsoltot mindez kifejezetten jó érzéssel töltötte el és úgy érezte, hogy Papp László egy kicsit magát látta benne.

A beszélgetés során a Madár becenév történetét is szóba került. A bokszoló leszögezte, hogy mikor őt elnevezték így, akkor még a Republic együttes Szállj el kismadár című dala – mely később a bevonulózenéje lett – meg sem született. Az edzőtáborban rendszeresen berepültek a fecskék a szobája ablakán és volt olyan is, hogy takarodó után beszállt egy széncinege hozzá. Mivel nyitva felejtette résnyire a szobája ajtaját, így a madár aztán kirepült a folyosóra, melyet később társaival közösen próbáltak megfogni.

– Másnap már mindenki madarásznak hívott, az évek során ez a jelző megkopott… – jegyezte meg.

A korábbi profi ökölvívó úgy véli, hogy csendes harcosnak született, nyugodt embernek vallja magát, senkinek sem ártana. A ringben viszont mindig kibontakozott belőle a tehetség és a harcos szellem és minden félelmét legyőzve próbálta felülmúlni ellenfeleit. Az edzőteremből sosem lehetett kirobbantani, a balegyenesét akár a tökéletességig is csiszolgatta. Ez is igazolja kellő alázatát és elhivatottságát.

Edzés
Erdei Zsolt a beszélgetős estre több övet is elhozott, melyeket az érdeklődők kezükbe is vehettek, sőt egy-egy fénykép erejéig magukra is ölthették. Ezt követően a bátrabbaknak rögtönzött edzést is tartott. A profi ökölvívó családjáról is mesélt, gyermekei hat, nyolc és tizenhét évesek. Legkisebb gyermekének a meseolvasást követően énekelni is szokott: az első mindig a Csipkefa bimbója című ének, de a Szállj el kismadár című dal sosem maradhat el. Legidősebb gyermeke a zenében találta meg a számításait, édesapja szerint szenvedéllyel rappel. A jelenlévők megtekinthettek egy kisfilmet is a 2000-ben, az ausztráliai Sydney-ben megrendezett olimpiáról, ahol Erdei Zsolt bronzérmet szerzett. A korábbi profi ökölvívó edzőként kifejezetten megtalálja a közös hangot a tanítványaival. Volt példa arra is, hogy egy nemzetközi megmérettetésen egyik tanítványa az első menetben kifejezetten rosszul teljesített, majd tudta, milyen hatást kell elérnie ahhoz, hogy a sportoló a szünetben összeszedje magát és legyőzze ellenfelét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában