Jegyzet

2023.11.15. 21:00

Eljövetel

Fenyvesi Károly

A régebbi világról nincsenek teljesen hiteles, illetve még inkább személyesen átélt élményeink. Egy kicsit tompítva az akkori és a mostani élmények örömét, talán kevesebb gondot jelentett egykoron az idő sokkal lassúbb folyása. A másodpercek, órák, évek persze régen is ugyanolyan gyorsan szaladtak mint mostanában, de erre kevesebb figyelmeztetést, jelzést, például postai levelet, majd később elektronikus hírlevelet, napjainkban már világhálós riasztást kaptak eleink. Így aztán mindenki a mai nyüzsgéstől csendesebb világban készülve várta az idei esztendő zárszavát jelentő, közelgő eseményeket is. A karácsonyi készülődés lelki ideje az advent időszaka.

Kicsiny hazánkban a decemberi karácsony környéke össznépi forgatag. Csúcsra járatva ajándékokkal, fenyőfa díszbe öltöztetésével, sok-sok puszival, ajándékokkal, alkalmanként kényszerű mosolyokkal sózott nagy családi vacsorával ékítve. A karácsonyi készülődés úgymond hivatalos lelki időszaka még odébb van. A nyitányát jelentő advent a kétnapos decemberi ünnep előtti negyedik vasárnapon kezdődik. A latin advent kifejezés röviden eljövetelként fordítható magyarra. A karácsonyig vezető úton ajánlott lenne sok csendes nap. Békés elmélkedéssel.

Már sorra jelennek meg a világhálón meghívók települési adventi eseményekre. Az érdeklődőket táncosok, zenekarok sora várja. A közösség első adventi gyertyáját azért remélhetőleg csendben gyújtják meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában