Felismerni a bajt

2023.11.14. 13:56

Életmentő tudás: elsősegély képzésen vehetnek részt a tatai pedagógusok

Az alapvető elsősegélynyújtásról és a szükséges teendőkről tartottak képzést a tatai Bartók óvoda dolgozóinak.

Goletz-DeáK Viktória

Fontos, hogy a gyerekekre vigyázó pedagógusok felismerjék például az allergiás reakciók jeleit

Fotó: Flajsz Peter

Minden perc számít, ha egy kisgyerekkel valamilyen baleset történik, vagy allergia jelei mutatkoznak nála. Ezért is nagyon fontos, hogy az óvoda dolgozói minden esetben felismerjék a vészhelyzetet, és a megfelelően reagáljanak rá.

A tatai önkormányzat, felismerve a téma fontosságát, minden tatai óvodába és bölcsődébe elméleti és gyakorlati módszereket bemutató előadást szervez a mentősök segítségével. A tatai Bartók Óvodába november 13-án, hétfőn, a gyerekek alvásidejében érkezett Varjas András, a Tatabányai Mentőállomás szakembere. Az ovisok álmára öt óvodapedagógus vigyázott, míg az intézmény többi dolgozója az egészségügyi képzésen vett részt. 

Szijjné Mokánszki Natália az óvoda vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy ez már a második alkalom, hogy a gyerekekre leselkedő különböző balesetek elhárításáról tartanak képzést a dolgozóik számára. Három dolgozójuk már korábban elvégezte a cukorbeteg gyerekek ellátásáról szóló képzést is. 

– Megvannak a szabályok, hogy mik azok az esetek, amiket nekünk kell ellátnunk, és melyek azok, amikor már mentőt kell hívnunk. A szülőket minden esetben értesítenünk kell. Fontos, hogy minden évben felfrissítsük ezt a tudást, illetve érkeznek új munkatársak is, akiknek szintén el kell sajátítaniuk – magyarázta az óvoda vezetője.

Hozzátette: fontos, hogy a pedagógusok tisztában legyenek az allergiás reakciók felismerésével is. A Bartók óvodába is jár olyan kisgyerek, akinek mogyoróallergiája van. Ő természetesen külön étrenden van. Illetve az intézménybe senki sem hozhat kintről ételt. Az intézmény vezetője azt is elárulta, hogyszerencsére eddig még nem volt példa arra, hogy mentőt kellett volna hívni valamelyik kisgyerekhez. 

Vajas András, a Tatabányai Mentőállomás szakembere
Varjas András, a Tatabányai Mentőállomás szakembere tartotta a képzést
Fotó: Flajsz Peter

A képzésen részt vett Rigó Balázs, Tata alpolgármestere is, aki elmondta, hogy az intézmények részéről merült fel az igény, hogy szeretnének egy olyan, visszatérő képzést, ami az általános veszélyhelyzetekről szól.

– Nekik kell megtenni az első beavatkozásokat a szakértők kiérkezéséig. Ezért is fontos, hogy mindenki tudja, hogy mi a protokoll, amit neki be kell tartania. Mi az, amit megtehet, és mi az, amit nem, hiszen ő már nem szakszerű ellátást biztosító személy – magyarázta a képzés célját az alpolgármester.

Konkrét példák, szakembertől

Az alpolgármester elmondta, hogy nagyon jó az együttműködésük a mentősökkel, így most is egy tatabányai mentőápoló tartja a képzést. 

– Konkrét példákon keresztül igyekszik gyakorlatias ismereteket átadni. Reméljük, hogy ettől magabiztosabban tudnak majd fellépni a vészhelyzetekben – mondta Rigó Balázs, hozzátéve, hogy az Oktatási Hivatal is szervez online, egyéni képzést, amire jelentkezhetnek a pedagógusok. Azok a különféle allergiás reakciók kezeléséről szólnak. Mint arról korábban beszámoltunk: az önkormányzat minden tatai óvodának és bölcsődének adott egy-egy EpiPen-t, ami a súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgál. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában