Védekezés

2023.11.06. 13:55

Az illegális szemetelés, quadozás és motorkerékpározás ellen léptek fel a Gerecsében +fotók

Újabb akciócsoportot szerveztek az illegális szemétlerakók, a fatolvajok és az illegálisan az erdőben motorozók ellen. Ezúttal kutyákkal, drónnal és krosszmotorokkal eredtek a szabályszegők nyomába.

Goletz-DeáK Viktória

Felvették a harcot az illegális tevékenységek ellen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ezúttal Tatabányán, a Koldusszállási Vadászháznál gyülekeztek hétfőn délelőtt a Vérteserdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata, a tatabányai rendőrkapitányság, illetve a helyi polgárőrség munkatársai, hogy közös járőrszolgálatra induljanak az erdőkben tapasztalható illegális motorkerékpározók, quadozók és szemétlerakók lefülelésére.

Limp Tibor, a Vérteserdő Zrt. Gerecsei Igazgatóságának vezetője köszöntötte a csapatot. Elmondta, hogy ez nem az első és nem is az utolsó akciója a csapatnak. 

– Hasonlóan a nyári eseményhez most is felosztottuk különböző körzetekre a gerecsei régiót. Tatabánya, Tata Vértestolna, illetve Tarján által határolt erdők területén fog folyni az ellenőrzés, aminek elsődleges célja a törvényt nem követők igazoltatása, illetve adott esetben tettenérése. Gondolok itt elsősorban motorosokra, quadosokra. De ugyanúgy említést érdemelnek az illegálisan szemetet elhelyezők, akikkel sajnos már naponta találkozhatunk – sorolta a feladatokat a Limp Tibor, aki elmondta, hogy kiosztottak mindenkinek egy térképet, amit a járőrszolgálatnak ma át kell néznie. Emellett a csapat mozgását nagyban megkönnyíti a terepet jól ismerők segítsége. 

– Minden rendőr mellett lesz az erdészetnek egy munkatársa, aki nemcsak a területet ismeri, hanem a szomszéd körzeteknek a jelenlegi vezetőit is. Vagyis ha mai napon bárhol esemény van, akkor mindenki tud legalább két szomszédos kollégának szólni – tette hozzá az erdészet vezető, aki azt reméli hogy ennek az akciónak híre megy, ami segíthet a megelőzésben. 

Kreidl Csaba rendőr alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály vezetője is köszöntötte a csapatot. 

– Ennek az akciónak az egyik célja, hogy a két állomány megismerje jobban egymást, megnézzük, hogyan működik ez a közös szolgálat. Az ezekből szerzett tapasztalatokat tudjuk értékelni és elemezni, hogy ezt követően még hatékonyabb közös szolgálatokat tudjunk szervezni – tette hozzá az alezredes. 

Krosszmotorral
A rendőrség ezúttal speciális krosszmotorokkal érkezett az erdei járőrszolgálatra. A helyszínen megtudtuk hogy a két jármű Budapestről, a Készenléti Rendőrségről érkezett. Az Amerikában gyártott kétkerekűeket a hadsereg számára fejlesztették ki, de egyre kedveltebbek már a rendőrségnél is. A motoros egyenruhások elárulták, hogy járműveik elektromosak, vagyis környezetbarátok, illetve teljesen hangtalanok, így észrevétlenül tudnak az elkövetők közelébe jutni. A gépek nagyjából száz kilométeres hatótávval rendelkeznek, elég erősek a legnagyobb sebességük mintegy 110 kilométer/óra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában