Kemma.hu podcast

2023.11.26. 18:22

A történet, amit minden tatabányainak hallania kell: így született a város (PODCAST)

A Képes történelem sorozatának huszonnegyedik részében a várossá válás került középpontba. Dallos István helytörténész és fotóművész beszélt az elődtelepülésekről, népességszámról, s arról, hogy az ott élők miként viszonyultak a ahhoz, hogy felülről jövő határozott kérést fogalmaztak meg az országos vezetők is Bánhida, Alsó- és Felsőgalla, valamint Tatabánya egyestése érdekében.

Sugár Gabi

A várossá válás előnyeit egy korábbi tanulmányban Magyary Zoltán, a közigazgatás tudományának nemzetközi hírű művelője is megfogalmazta.  Tatabánya azonnal megyei város lett, csaknem 40 ezer lakóval. A közigazgatás 1945 és 1956 között nem volt egységes, több szakaszból állt- fogalmazta meg Dallos István. Közben drasztikus vagyonátcsoportosítás történt, és durva elitváltás. 

Az első képen Tatabánya első polgármester látható, Andó Gyurka Ferenc látható. A második fotón az első között megvalósított beszerzés fő eleme előtt áll Andó, az akkori polgármester és a város néhány vezetője. Autóbuszokat vásároltak. A harmadik fotón Guppi Sándor, aki személy és teherszállítással is foglalkozott. A vállalkozását Suligói 

Andrástól örökölte, akinek a veje volt. A negyedik fotón Felsőgalla új kultúrháza, s annak az avatója látszik. A helyi galambászok a Harc a békéért szlogen jegyében röptették szárnyasaikat. Az utolsó fotón is a felsőgallai kultúrház látszik a város zászlajának avatásakor. A képen középen Magyar Józsefné, akkori zászlóanya látszik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában