Mementó

2023.11.09. 09:45

A hősökre emlékeztek, mécsest gyújtottak Oroszlányban

Idén is tisztelgett a hősök előtt november 4-én a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 67. évfordulóján az ápolási intézet szomszédságában lévő ’56-os mementónál.

Wágner Zsanett

Csendesen tisztelgett a hősök előtt a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete

Forrás: oroszlany.hu

Az emlékezőket Nagy Csaba, a civil szervezet elnöke köszöntötte, majd Körtvélyfáy Zoltán közművelődési szakember, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár igazgatóhelyettese idézte fel a 67 évvel ezelőtti eseményeket. 

– Hajnalban a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Konyev marsall, a Varsói Szerződés haderejének főparancsnoka személyesen irányította az 1956-os forradalom leverését – fejtette ki a szónok, majd hozzátette, az aránytalanul nagy túlerővel szemben több napon át folytatott hősi forradalom végül elbukott. Többek között beszélt arról is, hogy a vértanú-mártír olyan ember, aki egy eszméért, hitért áldozza életét. Tántoríthatatlan, áldozatos, önmagát feláldozó hős. 

Körtvélyfáy Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a börtönökben sokakat brutálisan vallattak, megkínoztak, köztük számos nőt és kiskorút. 1956. december 15-től kezdődően 1961. augusztus 26-ig 269 főt végeztek ki, egyértelműen ’56-os szerepvállalásuk miatt. Tízezrek kerültek rendőri felügyelet, 300 ezren rendőrségi megfigyelés alá, további tízezrek veszítették el állásukat; az elítéltek hozzátartozóit sújtó egzisztenciális diszkriminációt még felmérni is nehéz.

– Emlékük arra inti az utókort, hogy gondolkozzon azon, milyen országot szeretne magának és mit tehet azért, hogy soha többé ne alakuljon ki hasonló helyzet sem – fejtette ki gondolatait a szónok, aki három egykori elítélt hangfelvételen rögzített személyes vallomásával egészítette ki megemlékezését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában