Jegyzet

2023.10.08. 07:30

Mindenkinek van egy Kippkopp tanár ura, Erzsi nénije

A pedagógusok hivatásszerűen foglalkoznak oktatással, neveléssel óvónőként, tanítóként, tanárként, gyógy­pedagógusként óvodában, iskolában, gyermekotthonban, kollégiumban. Hazánkban hetvenegy éve köszöntjük őket minden év júniusának első vasárnapján. Ez legközelebb a következő évben lesz majd esedékes. Viszont pár napja volt a pedagógusok világnapja.

Fenyvesi Károly

Rádiós szakkör a hatvanas években

Forrás: Fortepan / MHSZ

Huszonkilenc évvel ezelőtt ekkor fogadott el egy százötven paragrafusból álló határozatot a pedagógusok jogairól az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) nevelésügyi, tudományos, kulturális csoportja és a száznégy évvel ezelőtt alakult Nemzetközi Munkaügyi Szervezet. Vélhetően sokan gondolják úgy, hogy ezek nagyon szikár tények akkor is, ha egy hivatalos világnapról van szó. Egyetértek velük. Miként nagyon sok más világnap kapcsán is. Csak induljunk ki abból, hogy ha egykori kortársainkkal idézzük az óvoda, az általános suli, a középiskola éveit, ritkán használjuk a pedagógus kifejezést. 

Akire szívesen emlékezünk, mindörökre például Erzsi néni marad az óvodából, Kippkopp az általános iskola politechnika-foglalkozásairól, Sanyi bácsi a technikum szakrajzóráiról, illetve Simi az osztályfőnökünk, aki a negyedik év végén is mindig tudott megjósolhatatlan titokkal érkezni az osztályba. Magyar-, történelem- vagy osztályfőnöki óra lesz? Közösség voltunk. Pedagógusok, gyerekek, ifjak csapata. És erről többnyire szívesen mesélünk gyerekeinknek, unokáinknak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában