Napirendi pontok

2023.10.01. 07:24

Minden újhegyi utcában lesz vezetékes ivóvíz - erről is döntött a tatai testület

A testület többek között arról is döntött, hogy Újhegy utolsó két dűlőjében hogyan biztosítanák a vezetékes ivóvíz ellátást.

Goletz-DeáK Viktória

Megkezdte őszi ülésszakát Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete, mely szeptember 27-én a Városháza dísztermében 17 napirendi pontban hozott döntést. Az ülés az idei költségvetési-rendelet módosításával kezdődött, majd a települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének szabályairól szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről, illetve a közterületek tisztán tartásáról egyeztettek a képviselők.

Mint arról korábban beszámoltunk: júliustól a korábban megszokott hulladékgazdálkodási közfeladat ellátás helyett új rendszer jött létre hazánkban, emiatt az önkormányzat lakosságot érintő hulladékgazdálkodási közfeladatai megszűntek. Ezentúl minden lakossági hulladékgazdálkodási tevékenységet a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. lát el. 

A rendeletalkotáshoz kapcsolódó előterjesztések sorában szerepelt az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló  önkormányzati rendelet módosítása

– A kormányhivatalok országszerte felülvizsgálták az önkormányzatok ezen rendeleteit, és néhány ponton módosításokat kértek. Emellett az ellenzéki képviselőknek is voltak javaslataik melyeket befogadtam, és így megújítottuk a rendeletünket, ezért azt szeretném kérni, hogy akik a tatai önkormányzattól lakást bérelnek, vagy tervezik a bérlést, mindenképpen olvassák el a módosított rendeletet, és tájékozódjanak az új részletekről, változásokról – mondta el az ülést követő sajtótájékoztatóján Michl József polgármester.

Vagyongazdálkodáshoz kapcsolódóan a szeptemberi ülés napirendjében szerepelt egy távhőszolgáltatással kapcsolatos döntés meghozatala, valamint az újhegyi városrészben megvalósítandó közműfejlesztés témája is. A Magyary terv 2.0. Fellner Jakab Településfejlesztési programjában kiemelt célként határozta meg az önkormányzat az újhegyi közlekedési és közüzemi infrastruktúrafejlesztéseket. Ennek keretében valósult meg többek között tavaly az új városi bölcsőde megépítése, idén pedig szilárd burkolatú út kialakítása a Nádas utcában. A városrészben az önkormányzat megkezdte a Hársfa utca és Szőlősor utca vízellátásának kialakítását, melyben sor került az Újhegyi út mentén egy korábbi ürítő vezeték felújítására, a szolgáltató ÉDV Zrt. előírásai szerint, melynek fennmaradási engedélyezési eljárása folyamatban van. Ennek rendelkezésre állása esetén a folytatásban sor kerülhet a Szőlősor utcában mintegy 100 méteres szakaszon vízvezeték fektetésre. 

– Újabb mérföldkőhöz értünk, mert az utolsó két dűlőben nincsen ivóvíz vezeték, most viszont elkezdhetjük annak kiépítését. A mai nap döntése arról szólt, hogy ezt a fejlesztést az önkormányzat nem tudja kizárólag saját forrásból megvalósítani, ezért úgynevezett közművesítési hozzájárulást kell kérnünk azoktól, akik szeretnének rácsatlakozni az ivóvíz vezetékre. Minden tulajdonossal szerződést fogunk kötni, ha szeretné, a hozzájárulás pedig a mindenkori bekerülési összeg felét fogja jelenteni számukra, a másik felét az önkormányzat fizeti majd – mondta a városvezető.

A képviselők az önkormányzat egészségügyi alapellátási feladatainak átszervezésével kapcsolatosan is hoztak döntéseket, majd a beszámolók  következtek, többek között az a hónapról-hónapra frissülő tájékoztató, mely aktuális képet ad az Európai Uniós pályázatokról és a Magyar Kormány által biztosított támogatásokról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában