Kemma.hu podcast

2023.10.23. 06:54

Milyen események rázták meg 1956-ban Tatabányát? (PODCAST)

Október és december között zajló történéseket idéztünk fel a Képes történelem sorozatában.

Sugár Gabi

Szovjet harckocsi, amely a tüntetők oszlatására érkezett a TRÖSZT-i iroda elé

Forrás: Képes történelem

A Képes történelem sorozatában az 1956-os tatabányai események kerültek a középpontba. Dallos István helytörténész és fotóművész néhány korabeli képpel érkezett, amelyek a Megyei Levéltár mellett a Tatabányai Múzeum gyűjteményéből származnak.

Beszélt az 1956-os eseményeket megelőző belpolitikai helyzetről, a mindennapi nehézségekről, amelyek jelentősen beszűkítették az egyén lehetőségét.

A fővárosi elégedetlenségek azonban később csapódtak le Tatabányán. 1956. október 23-án egy értelmiségi ankét volt a városban, az egykori Zsdánov Munkásotthonban. Az akkori népművelési miniszter azonban éppen a pesti események miatt nem érkezett meg, Nagy Kálmán, a Magyar Dolgozók Pártja megyei első titkára tartott ezért rövid helyzetértékelést, s meghallgatták Gerő Ernő rádióbeszédét.

Később október 26-ától voltak megmozdulások, amelyek sortűzhöz is vezettek. Az 19456-os eseményeknek sajnos áldozata is volt. A korabeli híradások azonban ezt nem így tálalták.

Dallos István fotókat is hozott. Az első a síkvölgyi rabtábort ábrázolja. A következő képen az iroda tetejéről éppen a vörös csillag leszerelését mutatja. Tüntetők is voltak a TRÖSZT-i iroda előtt, ez látszik a harmadik fotón, ahogy a következő kép is fiatalokat ábrázol az épület előtt.

A TRÖSZT lépcsőjén balra az ötödik képen Havasi Ferenc is látszik és Gál István, a vállalat igazgatója. A hatodik kép árulkodik arról, hogy már novemberben készült: szovjet harckocsit ábrázol, amely a tüntetők oszlatására érkezett a TRÖSZT-i iroda elé.

A hetedik képen Lados István sztahanovista vájár látszik, akit később perbe is fogtak és tizenöt évre elítélték. Az utolsó képen a megyei pártbizottság épülete van az 1956. december 7-i tüntetés és sortűz után.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában