Megemlékezés

2023.10.26. 10:30

Katonalovak előtt hajtottak fejet a Monostori erőd melletti emlékműnél

A világháborúban áldozatul esett katonalovakról emlékezett meg ebben az esztendőben is a Magyar Lovas Kör Komáromban, a Monostori erőd bejáratával szemben található emlékműnél.

A Szőnyi Lovas Sportegyesület hagyományőrzői is részt vettek a rendezvényen

Forrás: Beküldött

Fotó: Schmelcz Géza

Babák László, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület elnöke elmondta, az I. világháborúban több mint 600 ezer ló pusztult el, amely időszakban az ember és hátasának kapcsolata sokkal szorosabb volt, mint napjainkban.

– A ló nem csupán szállította a katonát a világháborúban, hanem védte is – hangsúlyozta a nyugállományban lévő ezredes. – Számos olyan esetről tudunk, amikor a ló fogta fel testével azt a lövedéket, amit a katonának szántak.

A megemlékezésen felhívták a figyelmet arra is, hogy ezek a lovak is a hazát védték, amiért életüket adták. Bár a kényszerű iparosítás a háttérbe szorította ezeket az állatokat, a jelenben ismét egyre fontosabb szerepet játszanak a hétköznapokban.

Az eseményen a Szőnyi Lovas Sportegyesület huszár hagyományőrzői is részt vettek. Ők, és dr. Janza Frigyes nyugállományú rendőr vezérőrnagy is koszorút helyeztek el az emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában