Szén

2023.10.22. 11:25

Múltidéző: ilyen volt az élet Tatabányán az '50-es években +videó

A jellegzetes táj, mérhetetlen kincset rejt magában: szenet.

Kemma.hu

Jelentős bányászváros épült ezen a vidéken, amely nem más, mint Tatabánya. Azok éltek itt, akik kemény munkával hozták felszínre a szenet. Ma már megbecsülik a bányászok munkáját., több száz tatabányai bányász mellét díszítette kitüntetés. 

Annak idején a bányásznapon több millió forint hűségjutalmat kaptak a széncsata hősei. Az évek folyamán a régi bányászlakásokat egyre inkább felváltották a korszerű lakóházak, hatezer bányászcsalád talált itt új otthonra. 

Akkoriban hatszáz tatabányai bányászgyerek tanult zenét. Ahogyan az a régi kedves videóban is felcsendül, Nemte János többszörös sztahanovista bányamester leányai, Gabi és Piroska Schubert Katonaindulóját tanulták. Az 1954 szeptemberében készült kisfilmben megpillanthatjuk a tatabányai bányászfiatalok kedvenc kirándulóhelyét is, amelyen nem volt más, mint a történelmi emlékű tatai vár és környéke. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában