Álomból valóság

2023.10.28. 06:56

Fotókon „akkor és most” a 300 éves József-malom, ami máris várja a vendégeit

Tíz éves álom valósulhatott meg Tatán a József-malom felújításának befejeztével. Ezzel a városban sok másik után újabb műemlék újulhatott meg.

Goletz-DeáK Viktória

Új fényeben pompázik a régi épület

Forrás: tata.hu

Rengeteg tervezés, álmodozás, munka és nehézség után végre teljesen megújulhatott az Öreg-tó mellett álló József-malom. A pincerészen és a földszinten már 2017-ben megnyílt egy bár, illetve rendezvényterem. De a tulajdonosok szerettek volna a tetőtérbe is életet vinni, és egy szálláshelyet kialakítani ott. Azonban, mint minden műemlékvédelemmel ellátott épületénél, a terveknek rengeteg szabálynak és feltételnek kellett megfelelniük, így a munkálatok elhúzódtak. Végül a napokban adták át a 3 szobából és egy közös nappaliból álló szálláshelyet. 

Essősy Ákos az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy immár 30 éve van a családja tulajdonában a közel 300 éves József-malom. 1994-ben a kornak megfelelően egyszer már felújították az épületet. Akkor üzletház üzemelt benne. Azonban 20 év elteltével úgy gondolták, hogy máshogyan töltenék meg élettel az ingatlant.

A tulajdonosoknak fontos volt, hogy a József-malom ne csak új funkciót kapjon, de Tata többi malmához csatlakozva értéket is képviseljen. Hiszen a tatai malmok is részei annak a műemlékállománynak, amelynek fontos szerepe van az itt élők önazonosságtudatában.

Tatán az első malmokat Zsigmond és Mátyás király hozta létre, ezek szinte mindegyike megsemmisült a török pusztítással. Ám az Esterházy család később 16 malmot épített a Malom-patakra, és ezekben a malmokban tatai családoknak adtak munkát és megélhetést.

Az önkormányzat és az állam által finanszírozott turisztikai vonzerő növelést szolgáló beruházások mellett egyre több magánvállalkozás is hasonló fejlesztésekbe kezdett. Ezen fejlesztésekhez illeszkedtek szorosan a József-malom épületének tervei is. 

A felújítás első része viszonylag gyorsan megvalósult: 2017 végén megnyílhatott egy bár és rendezvényterem, ami 2019 áprilisában, a Magyar Bartender Szövetség versenyében elnyerte a TOP 5 Vidéki Koktélbár címet.

Együttműködve a különböző szakhatóságokkal, a kulturális és örökségvédelmi hivatallal különböző faldiagnosztikai vizsgálatokat, épülettörténeti kutatásokat és sok-sok utánajárást és időt igényelt, hogy előkészítsük azt, hogy megújulhasson ez az épület

– árulta el Essősy Ákos, hozzátéve, hogy bár már a tetőtér tervei is elkészültek tíz évvel ezelőtt, csak később tudták elkezdeni a munkálatokat. Ennek oka többek között a pár évvel ezelőtt megváltozott turisztikai törvény volt. 

Magyarics Gábor, a Tata és Környéke Turisztika Egyesület menedzsere a megnyitón elmondta, hogy mindig nagy öröm számára, ha Tatán egy új szálláshely nyílik, hiszen az azt jelenti, hogy több turista jöhet majd a városba. 

– Az ötlet felmerülésétől a megvalósulásig az út elég rögös. És itt nem csak magáról a kivitelezésről, a megvalósításról beszélek, hanem a szakmai követelményekről is. Illetve egy új minősítő rendszert is bevezettek hazánkban, ami alapján a szálláshelyeket ma már minősíteni kell. A tulajdonosok kaptak egy több, mint száz pontból álló táblázatot, amiben azok a különböző feltételek voltak felsorolva, amik ennek a szálláshelynek a megnyitásához kellettek – magyarázta a turisztikai menedzser. 

Az eseményre meghívták Michl József polgármestert is, aki elárulta, hogy személyes kötődése is van a József-malomhoz. Mint mondta, az épületben volt a régi gyógyszertár raktára, ahol gyerekként nyaranta az édesanyjának segített.

– A hetvenes évek közepe táján anyukám volt a gyógyszertári központ raktárvezető helyettese, és diákmunkásként többek között a kiszállítóautó kisérőjeként dolgoztam. Így ezt az épületet jól ismertem már abban az időben is. Nagyon jó érzés, amikor egy régi lepusztult épület megújulást láthatjuk – fogalmazott a polgármester. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában