Jószerencsét!

2023.10.16. 20:21

Az oroszlányi bányásznyugdíjasoknak emlékkorsót hozott péntek 13. + fotók

Idén is köszöntötte jubiláló tagjait az Oroszlányi Bányász Nyugdíjas Alapszervezet, akik között volt egykori bányamester, főaknász és vájár is.

Kemma.hu

A Sport Étterembe érkező vendégeket Torma Lajos üdvözölte. A szervezet elnöke a bányászok hagyományos köszönésével, a Jószerencsét! felkiáltással kezdte és zárta mondanivalóját. A kettő között Torma Lajos emlékezett azokra a nosztalgikus pillanatokra, amikor Oroszlány még a bányászatról volt híres.

– Bár elvitathatatlan, hogy a bányabalesetekre, és a bányaszerencsétlenségekre vissza kell emlékezni, mégis van okunk ünnepelni, hiszen nem sok szakma mondhatja el magáról, hogy ilyen sok évet ünnepelhet – mondta Torma Lajos, aki beszédében visszaemlékezett a régi időkre, hogy annak idején mit jelentett a bányászélet a fiataloknak.

Megemlítette a kedvezményes lakhatási lehetőségeket, a beiskolázást, amit a bánya biztosított a dolgozóinak, a vállalati üdülőkben pedig mindenki megengedhette magának a feltöltődést. A bánya jó életet biztosított, de ezt meg is érdemelték, hiszen nagyon keményen meg kellett érte dolgozni, és volt becsülete a munkának.

– Különösen fontos tisztelettel gondolni a szakmára, hiszen abban az időben nem volt más energiaforrás, a szén volt a megélhetés alapja. Kötelességünk megemlékezni azokra, akik jelen vannak, illetve akik sajnos már nem lehetnek köztünk. A megpróbáltatásokat, érdemeket soha nem szabad elfelejteni – zárta szavait Torma Lajos.

Az idén 28-an jubiláltak, akik között volt egykori bányamester, igazgató, főaknász, vájár, lakatos és villanyszerelő is. Az 50, 55, 60, 65 -éves szakszervezeti tagsággal rendelkezők emléklapokat és emlékkorsót kaptak.

Ezzel még korántsem volt vége a programoknak. Az ünnepi pillanatokat követően énekelt Szép Lídia, aki természetesen a szakma örökbecsű himnuszát is elhozta. A péntek délutánt kötetlen jókedvű beszélgetés és csülkös bablevest kínáló vacsora zárta. Közben a jelenlévők mindegyike egyetértett azzal, hogy jövőre a bányásznapi rendezvényt vissza kellene hozni a városba. Szóba került a Borbála-napi megemlékezés, az őszi szalonnasütés és a havonta megrendezett buszos kirándulás is.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában