Rendezvény

2023.10.01. 21:13

A szavak börtönében élnek

A tatabányai polgármesteri hivatal adott otthont az Afázia Egyesület rendezvényének, melyre pesti vendégek érkeztek városunkba. A fővárosi szervezet itt találkozott a tatabányai Afázia Klub tagjaival, a délelőttöt pedig különböző foglalkozásokkal, ismerkedéssel töltötték a közgyűlési teremben - adta hírül Tatabánya város közösségi oldalán.

Kemma.hu

Mikonya Hajnalka, a klub vezetője

Forrás: Facebook/Tatabánya Megyei Jogú Város

Mi is az az afázia? Talán sokan vannak, akik már találkoztak olyan emberrel, aki ebben az állapotban van. Közöttük szintén sokan lehetnek azok, akik első gondolatra az hitték, hogy az ilyen személyek betegségtől szenvednek, vagy valamilyen szellemi fogyatékossággal élnek. Nos, ez egyáltalán nem igaz.
Az egyesület honlapján az alábbiakat olvashatjuk az afáziáról:

„Előfordult már, hogy egy barátod súlyos stroke-on esett át vagy más agyi sérülést szenvedett és beszél, de nem érted, hogy mit mond? Esetleg találkoztál olyan rokonnal, akinek súlyos balesete volt és beszéd közben keresi a szavakat vagy nehezebben fogalmazza meg a gondolatait?

Az afázia egy nyelvi zavar, amely stroke, baleset, agydaganat vagy egyéb betegség következményeként alakul ki. Az afáziás betegek nagy része mindent tud és ért, csak nem tud megfelelően válaszolni.

Az Afázia Egyesület hiánypótló érdekvédelmi és rehabilitációs tevékenysége révén több száz afáziás betegen segítettünk 2007-től. A foglalkozások és az általunk szervezett közösség gyorsítja az újrakezdést és a gyógyulást.”

Az egyesülettel együttműködésben, annak részeként működik a tatabányai Afázia Klub, Mikonya Hajnalka vezetésével. A Molnár János Díjas logopédus elmondta: nagy szeretettel várják közösségükbe a Tatabányán és környékén élőket kedd délutánonként a Puskinba, illetve telefonon is lehet keresni őt a +36 30/216-4602-as telefonszámon.

A klub jelenleg 8 tagot számlál, akik számára a hétköznapokban nagy segítségre vannak a klubdélutánok, amikor a sorstársaikkal lehetnek. Ez a közösség biztosít számukra teljes megértést, együttérzést és fejlődést, hiszen az afázia egy állapot, ami fejleszthető. A beszéd fejlesztéséhez elengedhetetlen a társas kommunikáció, ami olykor nagyfokú türelmet és megértést kíván, főleg egy nem afáziás embertől.

A javulási folyamat sok időt és energiát igényel, de már azzal is sokat tudunk segíteni, ha nem fordulunk el, igyekszünk segíteni, és rászánjuk az időnket egy kérdés feltevésére, a válasz türelmes meghallgatására.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában