Kemma.hu podcast

2023.10.29. 16:49

A karhatalom, a pufajkások Tatabányát sem kímélték 1956-os események után - PODCAST

A Képes történelem rendkívüli kiadásában az 1956-os eseményeket követő tatabányai megtorlásokról beszélt Dallos István, helytörténész és fotóművész. Áldozatokról, akik sortűz, vagy pufajkások által vezetett gyilkos kihallgatások áldozatai lettek, vagy évekre börtönbe kerültek.

Kemma.hu

Kádár János szerepéről is szó esett, hiszen az 1956 utáni események már az ő nevéhez kötődtek hazánkban. Kádár 1956. november 4-én szovjet harckocsikkal jelent meg, Debrecenben ideiglenes kormányt hozott létre. Tatabányán elégedetlenségek voltak, munkástanácsok alakultak. Kádár ezért november végén ellátogatott Tatabányára. Itt még nem volt lett kimondva, hogy le kell sújtani az „ellenforradalomban” részt vevőkre. Még tán a megegyezés lehetősége is felsejlett. Nem így történt.

Új karhatalom szerveződött, a pufajkások pedig elkezdték a terrort. A képeken látható Lados István, sztahanovista vájár, aki a VI-os telepen szervezett önvédelmi, rendfenntartó csapatot, hogy meg tudják magukat védeni. Megtorlás nem maradt el. Gyilkosságok és megannyi megtorlás jellemezte az ezt követő időszakot. Tatabányán is.

Görgényi István bánhidai festőművész képei jól ábrázolják az 1956. utáni eseményeket Tatabányán. Alkotásai a Puskin Művelődési Házban láthatóak november közepéig, a Bánhidai kisGalériában. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában