Robbanószer

2023.09.01. 15:25

Tatabányán is találtak gránátot

Idén több mint ezer robbanótesttel kapcsolatos bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül 260 eset igényelt azonnali intézkedést.

Kemma.hu

Összesen több mint 2200 darab, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és 60 kilogramm gyalogsági lőszert kezeltek az alakulat tűzszerészei, amelyek össztömege meghaladta a 7,5 tonnát – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede a Facebook-oldalán.

Csak júliusban több mint 110 helyszínen dolgoztak a tűzszerészek, ebből 33 esetben volt szükség az állampolgárok biztonsága érdekében soron kívüli intézkedésre. Az előkerült közel 790 kilogramm súlyú, több mint 200 darab robbanóeszközt és 2,5 kilogramm gyalogsági lőszert több mint 90 kiló robbanóanyag segítségével semmisítették meg a katonák.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, és a bejegyzésben is felidézték: júliusban egy rendkívül ritka, 148 éves gránát került elő egy régészeti feltárás során Tatabányán. A tűzszerész járőrparancsnok egy, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, 1875 mintájú, 9 centiméteres rombológránátként azonosította be az előkerült eszközt.

Gárdonyban le kellett zárni az Üdülő utcai kempinget, mert egy fürdőző második világháborús robbanóeszközt vitt ki a kemping területére a Velencei-tóból. A tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban, így azt elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre. Budapesten a Columbus utcában, egy társasház kertjében egy német 7,92 milliméteres Mauser lőszert és két biztosított állapotú szovjet F-1-es kézigránátot találtak a lakók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában