Régészeti lelet

2023.07.28. 11:25

148 éves gránát került elő a föld alól Tatabányán

A rendkívül ritka leletre egy régészeti feltárás során bukkantak az Ipari Park területén. Az ott dolgozók arra jutottak, hogy egy robbanóeszközzel van dolguk, ezért értesítették a tűzszerészeket.

Kemma.hu

A talált robbanóeszköz az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származik

Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred/Facebook

Fotó: Kocsis Tibor zászlós

A tatabányai Ipari Park területéről érkezett bejelentés az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tűzszerész ügyeletére a közelmúltban. A helyszínen zajló régészeti munkák előkészítése során ugyanis az ott dolgozók egy robbanóeszközre bukkantak. A leletről a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred is beszámolt közösségi oldalán.

A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok egy, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, 1875 mintájú, 9 cm-es rombológránátként azonosította be az előkerült eszközt. A gránát különlegessége, hogy korszakában a legmodernebb tüzérségi rendszerhez – tábori ágyú a lövegmozdonnyal, lőszerszállító kocsi – tartozott. Az eszközök megalkotója a világhírű Báró Franz Ritter von Uchatius a korszak egyik legkiemelkedőbb hadmérnöke volt, aki az új tüzérségi rendszerrel évtizedekre megalapozta az osztrák-magyar tüzérség fejlődésének irányát.

Az acélbronz nevet kapta

Az ágyú, amelyből a most előkerült gránátot kilőtték, egy olyan hátultöltős, huzagolt tüzérségi eszköz volt, amely az Osztrák-Magyar Monarchiában elsőként felelt meg mind a vele szemben támasztott tartóssági, mind pedig az alkalmazhatósági követelményeknek. Sikere akkora volt, hogy 1875-ben még a New York Times is beszámolt róla. Érdekessége, hogy az Uchatius által megálmodott ágyú bronzból készült, amely az öntött acél legjobb tulajdonságaival is rendelkezett, így az anyag a feltalálójától az acélbronz nevet kapta. 

A fegyver-rendszer sikeréhez hozzájárultak az ágyúkhoz kifejlesztett és gyártott új lőszerek is. A gránátok ballisztikai kiképzése már modernebb volt, a nagy légellenállást előidéző vastag ólomköpenyt négy vékony rézgyűrűre cserélték, amivel nagyobb lőtávolságot és hatékonyabb találati pontosságot értek el – tájékoztatott közösségi oldalán a különleges lelet sajátosságairól az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában