Új iskolaév

2023.09.02. 06:55

Tankönyvosztással és tanévnyitókkal kezdődött a tanév

A legtöbb intézményben tanévnyitóval és tankönyvosztással kezdődött a tanév pénteken. A gyerekek biztonságára pedig polgárőrök vigyáznak az utakon.

Goletz-DeáK Viktória

Becsöngettek az iskolában

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A harmadikos Bodza 10 új könyvet kapott a tanév első napján. Padtársával, Júlival közösen boldogan dugták össze fejüket és lapoztak bele a vadonatúj lapok közé, meglesve mennyi mindenről is fognak majd tanulni az idei tanévben. Bodzának a környezetismeret tankönyv és munkafüzet tetszik a legjobban, mert a borítóin kölyökrókák vannak. Már alig várja, hogy hétvégén édesanyjával közösen becsomagolják a könyveket és vignettákat ragaszthasson rájuk. A tatai kislány elárulta, hogy a könyveket nem kell majd minden nap hazavinniük. A napköziben elkészítik a házifeladatot és csak pénteken kerülnek bele a táskába a hétvégi feladatokhoz szükséges tankönyvek.

Az iskolába járás biztonságáról pedig idén is a helyi polgárőrök gondoskodnak. A polgárőrök ugyanis minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a tanévkezdés biztonságára. Idén sincs ez másként, a 2023/24-es tanév időszaka alatt a polgárőrök önállóan, de a rendőrséggel szoros együttműködésben, fokozottan vesznek részt a településeken a bűnmegelőzési és a közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában.

Az iskolapadok már várták a tanulókat
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

– Komárom-Esztergom vármegyében, azokon a településeken, ahol polgárőrök tevékenykednek a lehetőségeikhez képest egy hónapon keresztül vigyázzák az iskolák, óvodák közelében a gyerekek közlekedését – árulta el Kun Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

A polgárőrök a reggeli és a délutáni órákban ellenőrzik a tanintézmények környékét. A gyermekbalesetek megelőzése érdekében segítenek a forgalomirányításban, a gyalogátkelőhelyek biztonságos használatában, emellett részt vesznek a gyermekek ellen irányuló jogsértő cselekmények megakadályozásában, és erősítik a drogprevenciós járőrszolgálataikat. Azon településeken, ahol nincs oktatás, a polgárőrök fokozottan figyelik a tömegközlekedési eszközök megállóit az iskolába induló vagy onnan érkező gyermekek biztonsága érdekében.

A polgárőrség az intenzív jelenlétet egy hónapig mindenképpen fenntartja az iskolák és az óvodák környékén, de van olyan település, ahol a tanév teljes ideje alatt reggel és délután is jelen lesznek a polgárőrök az intézmények közelében. A polgárőrök a feltárt jogsértő magatartást jelzik az illetékes hatóságoknak és az oktatási intézmények vezetőinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában