Lokálpatrióta

2023.09.20. 12:28

Pilismarót története elevenedik meg a középiskolai történelemtanár könyvében

Lukácsné Varga Eszter középiskolai történelemtanár szülőfaluja, Pilismarót iránti szeretetének és megbecsülésének jeléül tűzte ki azt a célt, hogy könyvet ír a településről.

Walczer Patrik

A Heckenast kúria is szerepel a könyvben

Példaértékű tevékenységének eredményeként jelent meg a község anyagi támogatásával Pilismarót történetének I. és II. kötete, egy lexikon méretű monográfia „A letűnt paraszti világ nyomában, Pilismaróton”, valamint „A Pilismarót-Dömösi Református Társegyház története” – tájékoztatott a település honlapja.

Mint írják, a szerző a kötetek kéziratait ingyenesen, honorárium nélkül ajánlotta föl, amit a községi önkormányzat örömmel fogadott, és a könyvek kiadásának költségét eddig átvállalta, a lakosság pedig érdeklődéssel fogadta. Megbecsülésüket, köszönetüket Pilismarót díszpolgára cím adományozásával fejezték ki. A Pilismarót története 1914–1946 között című új munka kéziratának felajánlása most is megtörtént, kétséges azonban, hogy kiadják-e.

– A tervezett könyv tartalma eleven, mert megmutatja, hogy a történelem tulajdonképpen emberi sorsok füzére, összessége, amelyekből tanulhatunk, okulhatunk a jövőre nézve. Ezek a sorsok a szöveg olvasása közben egy közösség sorsává egységesednek. Láthatjuk, hogy a közösség, jelen esetben Pilismarót, hogyan tudta átvészelni a legnehezebb időket. Megismerhetjük a község egykori vezetőit és a lakosság olyan egyéniségeit, akik kitartottak a község érdekeinek képviselete mellett. Ezért tartom a könyv tartalmának megismerését hasznosnak és becsülendőnek minden mai pilismaróti lakos számára – írta ajánlójában dr. Kövecses-Varga Etelka muzeológus, néprajzkutató.

További értéke a kéziratnak, hogy nem foglal állást. Kitartó munkával összegyűjtött nagy mennyiségű adaton alapszik, forrásainak gondos megjelölésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában